En leverfunksjonsprøve er en biokjemisk prøve som sier noe om leverens funksjon. Det er tre prøver som sier noe om leverens funksjon: ukonjugert bilirubin, serumalbumin og INR/protrombintid (et mål på blodets koaguleringstid). Leveren har mange funksjoner, og ved mistanke om syntesesvikt i leveren måles albumin og INR.

Leverfunksjonsprøve brukes også ofte om prøver som undersøker skade eller irritasjon av levervev, det vil si som undersøker nivået av enzymene ASAT, ALAT, LD og gamma-glutamyl transferase (gamma-GT). Disse enzymene lekker ut i blodbanen ved levercelleskade.

Enzymene forekommer også i andre organer enn leveren og en forhøyet verdi må tolkes i lys av den kliniske problemstillingen og andre supplerende undersøkelser. Videre sier ikke en forhøyet prøve noe om årsaken er en primær leversykdom/-skade isolert eller om leverpåvirkningen er resultatet av annen underliggende sykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg