Atkins-diett er en diett med mye protein og fett, og lite karbohydrater. Formålet er å øke fettforbrenningen gjennom ketose for å oppnå vektreduksjon.

Faktaboks

Også kjent som

Low Carbohydrate/High Fat (LCHF)

Dietten ble introdusert av den amerikanske legen Robert Atkins (1930–2003) i en bok fra 1972. Selv om tittelen på Atkins' bok var Dr. Atkins Diet Revolution, var streng karbohydratrestriksjon for å gå ned i vekt ikke en ny idé. På slutten av 1990-tallet ble den svært populær i USA og Storbritannia. Det var imidlertid først etter at The New York Times skrev en artikkel om superdietten i 2002 at den ble et «kulturelt fenomen».

Atkins-dietten er en modifisert form for ketogen diett, som er en streng form for lavkarbodiett. Ettersom hensikten med dietten er ketose, krever det et inntak av karbohydrater mindre enn 50 gram per dag. Til sammenligning har et kosthold som er i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger om lag 250–300 gram. Dietten var i begynnelsen preget av et høyt inntak av rødt kjøtt og egg, men dette har blitt moderert i nyere utgaver. Selv om dietten legger vekt på å innta få karbohydrater, er den også relativt fattig på energi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg