Atkins-diett

Atkins-diett er en diett med mye protein og fett, og lite karbohydrater. Formålet er å øke fettforbrenningen for å oppnå vektreduksjon.

Faktaboks

Også kjent som

Low Carbohydrate/High Fat (LCHF)

Dietten ble introdusert av den amerikanske legen Robert Atkins (1930–2003) i 1972. På slutten av 1990-tallet ble den svært populær i USA og Storbritannia. Det var imidlertid først etter at The New York Times skrev en artikkel om superdietten i 2002 at den ble et «kulturelt fenomen».

Fedon-dietten

I Norge ble dietten kjent som Fedon-dietten. Den norsk-greske legen Fedon Lindberg etablerte i 1999 en spesialklinikk for overvektige og skrev i årene som fulgte en rekke kostholdsbøker. Budskapet hans var at det norske kostholdet hadde et for høyt innhold av karbohydrater. Han anbefalte blant annet en betydelig reduksjon i forbruket av brød og poteter. Denne anbefalingen førte til flere opphetede kostholdsdebatter.

Forbruksstudier fra 2000-tallet viste at om lag fire av ti endret brødvanene sine som en følge av debattene. Mens noen reduserte inntaket av brød, valgte andre å øke inntaket av grovere brød- og kornprodukter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg