diett

Artikkelstart

En diett er et kosthold som er sammensatt på en definert måte. På norsk forbindes ordet «diett» som regel med «kur», eller et begrenset kosthold for vektnedgang, lindring av sykdom eller for et ideologisk formål. Det er også et tidligere brukt navn på spesialkost i forbindelse med behandling av sykdom. Det kan imidlertid også brukes som synonym til «kosthold» (på engelsk: «diet», som i for eksempel «middelhavsdiett»).

Faktaboks

Uttale
diˈett
Etymologi
av gresk diaita ‘levevis’

Dietetikk er en tidligere betegnelse på ernæringslære, mens dietetiker tilsvarer klinisk ernæringsfysiolog i dag.

Dietter foreskrives ikke bare av helsepersonell, men anbefales og fremmes også gjennom blant annet massemedier og bøker, av både fagutdannede og andre, i et uregulert marked.

Formålet er ofte vektreduksjon, men også lindring eller forebygging av helseplager og helsetilstander. Det vitenskapelige belegget er svært sprikende, men kosthold anses som sentralt i behandling av blant annet metabolske tilstander som høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes mellitus samt matvareintoleranser.

Noen dietter kan nedsettende bli kalt «motedietter», det vil si dietter som vekker relativt stor, men kortvarig, allmenn interesse. En diett kan for noen også være en identitetsmarkør, en del av et større livssyn, eller en ideologisk bevegelse. Felles for de fleste «motedietter», eller «alternative» dietter, er at de avviker i større eller mindre grad fra offisielle, nasjonale kostråd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg