Ketonlegemer.
Ketonlegemer.
Av .

Ketose er opphopning av ketonlegemer i blodet. Ketose oppstår når tilgangen til karbohydrater i form av glukose over noe tid er lav eller fraværende, for eksempel ved svært lavt karbohydratinntak (mindre enn 20–50 gram per dag) eller ved fullstendig faste.

Faktaboks

Uttale
ketˈose
Også kjent som
ketonemi

Ketonstoffene dannes i leveren fra fett. Hovedfunksjonen til ketonstoffene er å være en alternativ energikilde til glukose for hjernen. Fettsyrer kan ikke passere blod-hjernebarrieren, og derfor bruker hjernen under normale forhold en stor mengde glukose. Siden kroppens glukoselager er sterkt begrenset, er dannelse av ketonlegemer en svært sentral overlevelsesmekanisme. Ketose oppstår normalt innen én eller to dager ved faste, idet kroppens begrensede karbohydratlager i leveren tømmes.

Ketodietten, der inntaket av karbohydrater begrenses til godt under 50 gram per dag, har som formål å få kroppen i en konstant tilstand av ketose. Dietten ble utviklet på 1920-tallet som behandling mot epilepsi, som et alternativ til datidens utilstrekkelige antiepileptika. I nyere tid har en slik diett også blitt brukt til å gå ned i vekt, som følge av at den viktigste kilden til energi i kostholdet i stor grad fjernes. Andre påståtte helseeffekter av denne dietten er i stor grad utilstrekkelig dokumentert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg