ERP er en elektrofysiologisk undersøkelsesmetode som brukes innen nevrologi, psykologi og psykiatri. Innen nevrologi brukes ERP først og fremst for å kartlegge funksjonen til hjernestammen og andre «lavere» hjernestrukturer som ledd i utredningen av sykdommer som kan affisere disse områder (for eksempel multippel sklerose). Man gir et auditivt eller visuelt stimuli og måler hjernens reaksjonstid og størrelsen på det elektrofysiologiske utslaget (amplitude). Fokus er på de tidligere reaksjoner.

Faktaboks

Etymologi
engelsk Event Related Potensials

Innen psykologi og psykiatri gis pasienten ulike oppgaver som skal løses ulikt avhengig av ulike signaler (auditive eller visuelle) som gis, såkalt kognitivt oddball paradigme. Ved denne type metode kartlegges særlig funksjonen til temporale (tinnglapp) og frontale (pannelapp) hjernestrukturer. ERP har vist seg som et sensitivt mål for mange typer hjerneskader og funksjonsforstyrrelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg