Immunglobulin.

Immunglobulin. Tegningen viser strengt skjematisk immunglobulinmolekylets oppbygning. Molekylet består av to lange og korte polypeptidkjeder som er knyttet sammen med svovelbindinger (-S-S-) til en Y-lignende struktur. Y-ens armer kan åpnes mer eller mindre. Ved den kjemiske analysen av molekylet har man anvendt blant annet spalting med enzymene papain og pepsin. Ved papainspaltingen, som er markert på tegningen, blir molekylet delt i to fraksjoner (bruddstykker) som kalles Fab og Fc. Fab er forkortelse for fraksjon-antigen-binding, som angir at molekylets evne til å binde antigen, det vil si dets antistoffkarakter, er knyttet til denne fraksjonen. Fc har ingen antistoffvirkning, men har betydning for andre egenskaper ved molekylet, blant annet dets evne til å trenge gjennom cellemembraner og til å binde makrofager og komplement. Betegnelsen angir bare at fraksjonen kan utkrystalliseres (av engelsk crystallizable).

Av /Store medisinske leksikon ※.

Fab-fragment er de delene av et antistoff som reagerer spesifikt med det tilsvarende antigenet. Slike deler kan spaltes av fra antistoff ved spaltning med spesielle enzymer, for eksempel papain og pepsin. Etter spalting av antistoffet kalles den andre delen som ikke er Fab-fragment for Fc-fragment.

Faktaboks

Etymologi
fab er en forkortelse for fragment antigen-binding

Studier av Fab-fragmenter var av grunnleggende betydning for å forstå antistoffenes oppbygning og funksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg