Pepsin, fordøyelsesenzym som finnes i magesaft; enzym som spalter proteiner. Et forstadium uten enzymatisk virkning, pepsinogen, produseres av hovedcellene i kjertlene i magesekkveggen. Pepsinogen aktiveres (omdannes) til pepsin av saltsyren i magesaften.

Pepsin innleder den kjemiske nedbrytingen av matens proteiner til mindre molekyler ved at den lange kjeden av aminosyrer som proteiner består av, kuttes opp i flere små. Deretter kan andre enzymer i tynntarmen overta den videre nedbrytningen. Pepsin er aktivt bare i surt miljø, og virker derfor bare i magesekken. Det sure miljøet i magesekken skyldes saltsyren som produseres der. Gjennom denne syrepåvirkningen endrer pesinogenmolekylet form og aktiverer seg selv ved at det spaltes (autokatalytisk) til pepsin.

Se fordøyelse, magesekken (Mikroskopisk struktur).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.