Pepsin, fordøyelsesenzym som finnes i magesaft; enzym som spalter proteiner. Et forstadium uten enzymatisk virkning, pepsinogen, produseres av hovedcellene i kjertlene i magesekkveggen. Pepsinogen aktiveres (omdannes) til pepsin av saltsyren i magesaften.

Pepsin innleder den kjemiske nedbrytingen av matens proteiner til mindre molekyler ved at den lange kjeden av aminosyrer som proteiner består av, kuttes opp i flere små. Deretter kan andre enzymer i tynntarmen overta den videre nedbrytningen. Pepsin er aktivt bare i surt miljø, og virker derfor bare i magesekken. Det sure miljøet i magesekken skyldes saltsyren som produseres der. Gjennom denne syrepåvirkningen endrer pesinogenmolekylet form og aktiverer seg selv ved at det spaltes (autokatalytisk) til pepsin.

Se fordøyelse, magesekken (Mikroskopisk struktur).

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.