pepsin

Proteinfordøyelsen. Nedbrytingen av proteiner er meget komplisert og krever at et stort antall enzymer virker sammen. Den begynner i magesekken. Kjertlene i magesekken skiller ut et stoff, pepsinogen, som først i den sure magesaften omdannes til enzymet pepsin. Pepsinet bryter ned de store proteinmolekylene til mindre molekyler, polypeptider. Nedbrytningen fortsetter i tolvfingertarmen. Cellene i tolvfingertarmen avgir hormonene sekretin og pankreozymin, som via blodet stimulerer bukspyttkjertelen til å skille ut forskjellige enzymforstadier i tolvfingertarmen. Et av disse forstadiene, trypsinogen, omdannes av et enzym i tarmsaften, enterokinase, til enzymet trypsin som angriper polypeptider og også omdanner andre enzymforstadier fra bukspyttkjertelen til virksomme enzymer. Ved den fortsatte nedbrytingen av peptider til aminosyrer som kan suges opp, medvirker tallrike enzymer. Disse kalles med et fellesnavn peptidaser.

av . Gjengitt med tillatelse

Pepsin er et fordøyelsesenzym som finnes i magesaft, som spalter proteiner. Et forstadium uten enzymatisk virkning, pepsinogen, produseres av hovedcellene i kjertlene i magesekkveggen. Pepsinogen aktiveres (omdannes) til pepsin av saltsyren i magesaften.

Faktaboks

Uttale
pepsˈin
Etymologi
av gresk pepsis, ‘fordøyelse’

Pepsin innleder den kjemiske nedbrytingen av matens proteiner til mindre molekyler ved at den lange kjeden av aminosyrer som proteiner består av, kuttes opp i flere små. Deretter kan andre enzymer i tynntarmen overta den videre nedbrytningen. Pepsin er aktivt bare i surt miljø, og virker derfor bare i magesekken. Det sure miljøet i magesekken skyldes saltsyren som produseres der. Gjennom denne syrepåvirkningen endrer pepsinogenmolekylet form og aktiverer seg selv ved at det spaltes (autokatalytisk) til pepsin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg