Immunglobulin.

Immunglobulin. Tegningen viser strengt skjematisk immunglobulinmolekylets oppbygning. Molekylet består av to lange og korte polypeptidkjeder som er knyttet sammen med svovelbindinger (-S-S-) til en Y-lignende struktur. Y-ens armer kan åpnes mer eller mindre. Ved den kjemiske analysen av molekylet har man anvendt blant annet spalting med enzymene papain og pepsin. Ved papainspaltingen, som er markert på tegningen, blir molekylet delt i to fraksjoner (bruddstykker) som kalles Fab og Fc. Fab er forkortelse for fraksjon-antigen-binding, som angir at molekylets evne til å binde antigen, det vil si dets antistoffkarakter, er knyttet til denne fraksjonen. Fc har ingen antistoffvirkning, men har betydning for andre egenskaper ved molekylet, blant annet dets evne til å trenge gjennom cellemembraner og til å binde makrofager og komplement. Betegnelsen angir bare at fraksjonen kan utkrystalliseres (av engelsk crystallizable).

Av /Store medisinske leksikon ※.

Fc-fragment er den delen av et antistoff som binder seg til effektormolekyler, for eksempel Fc-reseptorer eller komplement, når et antigen har bundet seg til Fab-delen.

Faktaboks

Etymologi

fc er forkortelse for fragment crystallizable, altså det fragmentet som er krystalliserbart

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg