Hellers syndrom eller «Childhood Disintegrative Disorder» (CDD) ble tidligere betraktet som en sjelden undergruppe av autismespekterforstyrrelsene. Tilstanden er kjennetegnet av en normal utvikling i minst de to første leveårene (vanligvis mellom to og fire år) før sykdomsdebut med uttalt, varig tilbakegang av den sosiale og intellektuelle utviklingen.

Faktaboks

Etymologi
Tilstanden ble opprinnelig beskrevet av den østerrikske psykologen Theodor Heller i 1908 som dementia infantilis.
Også kjent som
dementia infantilis disintegrativ psykose symbiotisk psykose

Symptomene etter tilbakegang av utviklingen likner på de man ser ved de alvorligste formene for autismespekterforstyrrelse med psykisk utviklingshemning. I tillegg forekommer atferdsvansker, psykomotorisk retardasjon og for noen tap av fin- og grovmotoriske ferdigheter (for eksempel at barnet ikke lenger klarer å bruke bestikk for å spise) samt tap av oppnådd blære- og tarmkontroll.

Tilstanden er svært sjelden og forekomsten er anslått til cirka 1 av 100 000 barn. I fagfeltet har det vært omdiskutert om CDD kan avgrenses fra autismespekterforstyrrelse som en separat tilstand, siden det er beskrevet tilfeller med tilbakegang av ferdigheter også for autisme. I DSM-5 og i ICD-11 (den 11. revisjonen av ICD som ble vedtatt av WHO’s generalforsamling i 2013) brukes ikke lenger de ulike betegnelsene for undergruppene, men fellesdiagnosen autismespekterforstyrrelse for alle tilstandene i gruppen.

Hellers syndrom er dermed ikke klassifisert som en egen diagnose, men beskrevet som autismespekterforstyrrelse med forstyrrelse av intellektuell utvikling og markert redusert språkfunksjon (kun bruk av enkeltord eller enkle setninger for å uttrykke personlige behov) uten å spesifisere regresjonen og tapet av tidligere oppnådde ferdigheter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jon Arne Farsethås

Alt vesentlig i denne artikkelen er fullstendig feil. Dere kan da ikke ha slik grov feilinformasjon liggende ute på noe som skal være en nettside med seriøs informasjon.

svarte Georg Kjøll

Hei Jon Arne. Kunne du tenke deg å utdype kritikken, og si hva det er du mener er de feilaktige påstandene? Gjelder dine ankepunkter også de diagnostiske kriteriene i ICD10 eller kun beskrivelsen av tilstanden i vår artikkel? Alt godt fra Georg

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg