ICNP er et internasjonalt standardisert terminologisystem for å beskrive sykepleiepraksis. Hensikten er å kunne sette ord på sykepleiens bidrag til helse og omsorg lokalt, nasjonalt og globalt på en systematisk og standardisert måte, og å fremme harmonisering med andre utbredte kliniske terminologisystemer.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for International Classification for Nursing Practice

Systemet er utviklet i regi av International Council of Nurses (ICN) og er under kontinuerlig utvikling. Det har vært i bruk i over 30 år.

Historikk

Tidligere bestod systemet av sju akser, og termene (begrepene) i systemet var satt sammen ved å kombinere ord fra de ulike aksene. I 2021 inngikk ICN et samarbeid med den internasjonale organisasjonen SNOMED International, som utformer standardisert terminologi for en rekke ulike fag, blant annet medisin og odontologi. Målet med samarbeidet er å tilpasse terminologien i ICNP til SNOMED Clinical Terminology (CT)-systemet. Da gikk en bort fra de sju aksene, og systemet består nå av sykepleiediagnoser (Nursing health issues) og sykepleietiltak (Nursing Activities).

Fra 2022 er det SNOMED-organisasjonen som forvalter og tilgjengeliggjør ICNP-terminologien, mens ICN som fremdeles eier ICNP-systemet og har det faglige ansvaret for å oppdatere terminologien med utgangspunkt i retningslinjene fra SNOMED CT.

I Norge

I Norge er ICNP-systemet oversatt og tilpasset norske forhold av Norsk Sykepleierforbund (NSF). Fra høsten 2021, etter at ICNP-begrepene var samordnet med SNOMED CT, ble ICNP-terminologien gjort tilgjengelig for elektroniske pasientjournaler i et samarbeid mellom Direktoratet for eHelse og Norsk Sykepleierforbund.

ICNP-systemet er utviklet og opprettholdes av 14 internasjonale ICNP-sentre akkreditert av ICN. Norge har ett av disse sentrene, tilknyttet Universitetet i Agder, som bidrar med utviklingen både nasjonalt og internasjonalt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

svarte Halvard Hiis

Tusen takk! Tittelen er endret. Vennlig hilsen Halvard i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg