IMViC-test en mikrobiologisk laboratorietest som brukes for å undersøke tilstedeværelse og type av koliforme bakterier i familien Enterobacteriaceae.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for indol (I), metylrødt (M), Voges-Proskauer (V), citrat (iC)

Tester

IMViC består av fire tester:

  1. indol-test (I)
  2. metylrødt-test (M)
  3. Voges-Proskauer-test (V)
  4. citrat-test (sitronsyre-test, iC)

Indol-test undersøker om bakterien kan oksidere aminosyren tryptofan til indol, påvist med Ehrlichs eller Kovacs reagens.

Metylrødt-test undersøker om bakteriene produserer nok syre ved blandet syrefermentering til å senke pH under pH 4,3. Dette gir rød farge i pH-indikatoren metylrødt. Den er farget gul i basisk løsning.

Voges-Proskauer-test undersøker om bakteriene kan lage acetoin (acetylmetylkarbinol) ved fermentering av glukose. Acetoin blir påvist i en fargereaksjon.

Citrat-test undersøker om bakterien kan vokse med sitronsyre (sitrat) som eneste karbonkilde.

Bruksområde

Disse testene kan gi en rask indikasjon på hvilke bakterier man har i prøven, hvis man ikke har adgang til sekvenseringmaskin for helgenomsekvensering, miljø-DNA (eDNA) og metagenomikk. Med responsene i testene kan man skille mellom bakteriene Escherichia coli (E. coli), Klebsiella aerogenes, Citrobacter freundii og bakterieslektene Enterobacter, Salmonella, Shigella og Yersinia.

Andre tester

Man kan utvide testsystemet med andre tester.

Laktose-test med utplating og dyrking av bakteriene på eosin-metylblått agar eller MacConkey agar kan vise om de Gram-negative tarmbakteriene kan fermentere laktose (melkesukker) eller ikke. Eosin skifter farge fra rød til mørk purpur hvis mediet rundt bakteriene blir surt. Bakterier som kan fermentere laktose produserer syre. Sterk syre lager en dyp purpurfarge med et grønnfarget metallisk skinn, mens mindre syreproduksjon gir brunrosa farge. Metylenblått hemmer vekst av Gram-positive bakterier. MacConkey agar, navn etter bakteriologen Alfred T. MacConkey (1861–1931), er tilsatt krystallfiolett og gallesalter for å hemme veksten av Gram-positive bakterier. Nøytralrødt blir brukt som pH-indikator, og er en selektiv agar som skiller mellom forskjellige arter.

I en katalasetest finner man ut om bakteriene inneholder enzymet katalase som kan omdanne hydrogeneperoksid til oksygen og vann.

I en hydrogensulfidtest undersøker man om bakteriene kan omdanne organiske svovelforbindelser til sulfid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg