Salmonella. Bakterier i slekten Salmonella forårsaker ofte matforgiftning. Her vises Salmonella (rødt) som angriper celler dyrket i kultur.

Salmonella av NIAID. Gjengitt med tillatelse

Salmonella, bakterieslekt som tilhører familien Enterobacteriaceae. Salmonella-bakterier er gramnegative staver som vanligvis er bevegelige på grunn av svingetråder (flageller).

Salmonella finnes hovedsakelig i tarmkanalen hos mennesker og dyr og kan der forårsake sykdom. Noen salmoneller er vertsspesifikke, for eksempel finnes S. typhi bare hos mennesker, men de fleste har en bredere vertsskala. Salmoneller fra avføring eller kloakk kan overleve i ukesvis i vann og i månedsvis i jord under gunstige vilkår. Salmoneller blir vanligvis drept av rutinemessig klorinering av vannlagre, ved pasteurisering og ved bruk av mange av de vanlige desinfeksjonsmidlene.

Slekten Salmonella inneholder to arter, Salmonella enterica og Shigella bongori. S. enterica deles inn i 6 underarter, hvorav de som gir infeksjoner hos mennesker, tilhører de første underartene. Underartene er igjen delt inn i mer enn 2500 typer.

Nomenklaturen følger ikke vanlige regler for navn på mikroorganismer, idet siste delen av det todelte navnet, som tidligere ble brukt, henviser til en type Salmonella og ikke til en art. S. typhi og S. paratyphi gir de alvorligste sykdomsbildene (tyfoidfeber og paratyfoidfeber).

Navn etter den amerikanske patologen Daniel Elmer Salmon (1860–1914). 

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.