Mikroskopibilde av pestbakterien Yersina pestis
Yersinia pestis er en bakterie som forårsaker byllepest og lungepest, som svartedauden. Bakterien har vært opphav til flere kjente store epidemier gjennom menneskas historie. Uten behandling (antibiotika) har sjukdommen veldig høy dødelighet.
Mikroskopibilde av pestbakterien Yersina pestis
US National Institute of Allergy and Infectious Diseases.
Yersinia pestis

Elektronmikroskopisk bilde av bakterien Yersinia pestis.

Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Yersinia er en bakterieslekt av gramnegative stavformede bakterier. Det finnes idag over tjue Yersina-arter, og av disse kan tre arter gi sykdom hos mennesker.

Faktaboks

Uttale
yersˈinia

Den mest kjente Yersinia-arten er Yersinia pestis som forårsaker pest, og var årsaken til svartedauden på 1300-tallet. Yersinia enterocolitica og Yersinia pseudotuberculosis forårsaker tarminfeksjon hos mennesker, kalt yersiniose. Yersinia ruckeri forårsaker sykdom hos fisk.

Slekten Yersinia hører til familien Enterobacteriaceae, og omfatter omtrent 25 arter.

Navnet Yersinia kommer fra den franske legen Alexandre Yersin som oppdaget Yersinia pestis under en pest-epidemi i Hong Kong i 1894.

Levevis

Yersinia-bakterier kan være både stavformede eller ovale (kokobasilli-form). De er fakultativt anaerobe, som betyr at de kan leve i omgivelser både med og uten oksygen.

Celleveggen til Yersinia-bakterier er bygget opp av et tynt lag av peptidoglykan innerst med en ytre membran laget av fosfolipider ytterst. Denne oppbyggningen er karakteristisk for gramnegative bakterier.

Sykdomsfremkallende stammer

Det finnes omtrent 25 ulike Yersinia-arter og fire av disse forårsaker sykdom. Mange av de sykdomsfremkallende artene har et eget plasmid som en del av genomet sitt, hvor genene som har med virulens og sykdom sitter.

Yersinia pestis

Yersinia pestis er årsaken til pest hos dyr og mennesker. Det mest kjente tilfellet i historien er svartedauden på 1300-tallet. Det har også vært andre pest-pandemier opp gjennom historien. I dag forekommer fremdeles sporadiske tilfeller av pest i Afrika, Asia, Sør-Amerika og visse deler av USA.

Yersinia Enterocolitica

Yersinia enterocolitica lever i vann, jord og i tarmen til husdyr, som gris og storfe. Bakterien smitter mennesker via inntak av kjøtt og melk, og forårsaker tarminfeksjonen yersiniose.

Yersinia pseudotuberculosis

Yersinia pseudotuberculosis forårsaker tarminfeksjonen, yersiniose, hos mennesker. Yersiniose gir feber, magesmerter og diaré, og kan også forårsake leddplager og hudsykdommen knuterosen (erythema nodosum).

Yersinia ruckeri

Yersinia ruckeri forårsaker sykdom hos fisk. Utbrudd av sykdom er beskrevet fra Nord-Amerika, Europa, Australia og Sør-Afrika.

Y. ruckeri ble første gang påvist i Norge i 1985. Sykdommen er også kjent som enteric red mouth disease (rødmunnsyke på norsk), og den opptrer i akutt, subakutt og kronisk form.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg