Janusbanken

Artikkelstart

Janusbanken er en norsk biobank med samling av humant serum som brukes innen kreftforskning.

Serumet er rester av blodprøver som ble tatt i forbindelse med fylkesvise helseundersøkelser i regi av Statens helseundersøkelser (fra 2002 Nasjonalt folkehelseinstitutt). En liten andel av prøvene er fra blodgivere. Prøver fra 333 000 personer og cirka 500 000 tappinger er lagret i banken.

Janusbanken ble opprettet i 1973. Kreftforeningen hadde ansvaret for Janusbanken til 2004 da Kreftregisteret overtok. Stortinget har vedtatt at prøvene skal lagres ved Folkehelseinstituttet der det allerede er lokalisert andre store befolkningsbaserte biobanker.

I 2005 hadde cirka 60 000 personer i Janusbanken utviklet kreft eller forstadier til kreft. Det er først og fremst virusinfeksjoner som årsak til senere kreftsykdom, som har vært studert, men den teknologiske utviklingen har også åpnet for å gjøre genetiske studier. Det har særlig vært forsket på humant papillomavirus (HPV) som årsak til ulike kreftformer, blant annet kreft i livmorhals, øre-nese-hals-kreft, endetarm, hud, spiserør og benmarg.

Antallet deltagere, den lange observasjonstiden og koblingen til kreftregisteret gjør Janusbanken til en enestående kilde til kreftforskning internasjonalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg