Janusbanken er en norsk biobank med samling av humant serum som brukes innen kreftforskning.

Serumet er rester av blodprøver som ble tatt i forbindelse med fylkesvise helseundersøkelser i regi av Statens helseundersøkelser (fra 2002 Nasjonalt folkehelseinstitutt). En liten andel av prøvene er fra blodgivere. Prøver fra 333 000 personer og cirka 500 000 tappinger er lagret i banken.

Janusbanken ble opprettet i 1973. Kreftforeningen hadde ansvaret for Janusbanken til 2004 da Kreftregisteret overtok. Stortinget har vedtatt at prøvene skal lagres ved Folkehelseinstituttet der det allerede er lokalisert andre store befolkningsbaserte biobanker.

I 2005 hadde cirka 60 000 personer i Janusbanken utviklet kreft eller forstadier til kreft. Det er først og fremst virusinfeksjoner som årsak til senere kreftsykdom, som har vært studert, men den teknologiske utviklingen har også åpnet for å gjøre genetiske studier. Det har særlig vært forsket på humant papillomavirus (HPV) som årsak til ulike kreftformer, blant annet kreft i livmorhals, øre-nese-hals-kreft, endetarm, hud, spiserør og beinmarg.

Antallet deltagere, den lange observasjonstiden og koblingen til kreftregisteret gjør Janusbanken til en enestående kilde til kreftforskning internasjonalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg