Janusbanken, norsk biobank med samling av humant serum som brukes innen kreftforskning.

Serumet er rester av blodprøver som ble tatt i forbindelse med fylkesvise helseundersøkelser i regi av Statens helseundersøkelser (fra 2002 Nasjonalt folkehelseinstitutt). En liten andel av prøvene er fra blodgivere. Prøver fra 333 000 personer og ca. 500 000 tappinger er lagret i banken.

Janusbanken ble opprettet i 1973. Kreftforeningen hadde ansvaret for Janusbanken til 2004 da Kreftregisteret overtok. Stortinget har vedtatt at prøvene skal lagres ved Folkehelseinstituttet der det allerede er lokalisert andre store befolkningsbaserte biobanker.

I 2005 hadde ca. 60 000 personer i Janusbanken utviklet kreft eller forstadier til kreft. Det er først og fremst virusinfeksjoner som årsak til senere kreftsykdom, som har vært studert, men den teknologiske utviklingen har også åpnet for å gjøre genetiske studier. Det har særlig vært forsket på humant papillomavirus (HPV) som årsak til ulike kreftformer, blant annet kreft i livmorhals, øre-nese-hals-kreft, endetarm, hud, spiserør og benmarg.

Antallet deltagere, den lange observasjonstiden og koblingen til kreftregisteret gjør Janusbanken til en enestående kilde til kreftforskning internasjonalt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.