Sentrifugert blod

Fullblod er blodet slik det foreligger i kroppen. Etter blodprøvetaking er det vanlig å sentrifugere blodet. Da skiller blodet seg i tre sjikt: nederst samler de røde blodcellene seg, over dem er det en gulhvit hinne, mens det øverst er blodserum.

Hvis man tilsetter antikoagulerende stoffer til prøvetakingsrøret (oftest EDTA eller citrat) kalles det øverste laget for plasma. Plasma inneholder altså det samme som serum, men med koagulasjonsfaktorene.

Blodserum er den væskefylte delen av blodet der koagulasjonsfaktorene er fjernet. Væskefasen av blodet med koagulasjonsfaktorer kalles blodplasma.

Faktaboks

Etymologi
latin ‘myse, valle’, flertall sera

Blodet består av 45 prosent blodceller og 55 prosent væske. I kroppen er væskefasen blandet sammen med blodcellene, men hvis man tar en blodprøve og lar blodet stå ubehandlet i et rør, vil blodet koagulere og blodcellene klumpe seg sammen og synke til bunns. Væsken som blir liggende øverst, er blodserumet.

Blodserum har normalt sett en klar, gul farge. Ved stort fettinnhold vil det bli hvitaktig.

Blodserum inneholder cirka 90 prosent vann. Resten er salter (elektrolytter), proteiner, glukose og lipider.

Serum versus plasma

Det er svært vanlig å analysere blodvæsken for å avdekke sykdommer. Man kan da enten bruke serum eller plasma. Hvis man sentrifugerer blodet etter at det har koagulert, vil man få tilgang til serumet. Ved plasma-analyser er prøveglasset tilsatt stoffer som hindrer at det koagulerer (EDTA eller sitrat er det vanligste), og etter sentrifugering vil væskefasen (plasmaet) også inneholde koagulasjonsfaktorene.

For de fleste analyser spiller det ingen vesentlig rolle om man velger plasma eller serum. Plasma-analyser går litt fortere, fordi man slipper å vente til blodet er koagulert før man sentrifugerer blodprøven. Referanseområdene kan være noe forskjellig mellom analyser utført i serum og plasma.

Bokstaven P angir plasma, mens S angir serum, for eksempel P-Kalium og S-Kalium.

Begreper

Serologi betyr egentlig læren om serum, men begrepet brukes mest for å angi at man undersøker blodserum for antistoffer.

Serotype-begrepet brukes også mest i immunologien, og kommer av at man bruker antistoffer fra serum (antiserum) for å påvise antigener, for eksempel på overflaten av mikroorganismer. Hvis det samme antigenet binder seg til flere mikrober, sier man at mikrobene tilhører samme serotype.

Antiserum betegner serum som er rikt på antistoff mot et gitt antigen.

Historikk

Før det første antibiotikumet, penicillin, ble oppdaget på 1920-tallet, var det vanlig å bruke serum fra nylig infiserte pasienter til å behandle infeksjoner. Slikt serum kalles rekonvalesens-serum, og det inneholder antistoffer som kan bidra til bekjempelsen av både bakterielle og virale infeksjoner.

Bruken av rekonvalesens-serum fikk en renessanse under den tidlige fasen koronapandemien. Serum var da lett tilgjengelig fra pasienter med gjennomgått covid-19-infeksjon, og særlig før man fikk utviklet effektive antivirale medisiner, og vaksiner ble det tatt i bruk.

Renset serum fra hest som på forhånd er immunisert med celler fra menneske-thymus brukes i behandlingen av blodsykdommen aplastisk anemi. Dette antiserumet ble utviklet på 1970-tallet og kalles anti-thymocyttglobulin (ATG). Det slår ut kroppens T-celler, og var en av de første etablerte immunterapiene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg