Eggstokkreft
De to første stadiene av eggstokkreft.
Av .

Eggstokkreft er kreft i eggstokken, den tredje hyppigste kreftform hos kvinner. I Norge oppstår rundt 450 nye tilfeller i året. Sykdommen er svært sjelden hos kvinner under 40 år.

Faktaboks

Også kjent som
cancer ovarii

En rekke ulike celletyper i eggstokkene kan gi opphav til kreft. I dette ligger også ulikt potensiale for aggressivitet når det gjelder vekstmønster og spredning.

Hyppighet

Hyppigheten øker med økende alder. Kvinner som ikke har født barn har høyere risiko enn kvinner som har født barn. P-pillebruk i 5–10 år halverer risikoen. Dette forklares ved at jo flere eggløsninger en kvinne har, desto større er risikoen for at det skal oppstå en mutasjon ved en celledeling som kan føre til kreft.

Symptomer og tegn

Eggstokkreft gir svært få symptomer, og er derfor ofte relativt langt utviklet før den oppdages som en svulst i bekkenet. Det vanligste sykdomstegnet er at svulsten vokser så voldsomt at magen blir større. Andre tegn kan være endret vannlatning eller avføring. Regelmessige helseundersøkelser (screening) for å oppdage eggstokkreft på et tidlig tidspunkt, for eksempel ved ultralydundersøkelse, har ikke vist effekt i studier. Sannsynligvis er det kreftens aggressivitet som bestemmer prognosen, ikke hvor tidlig den blir oppdaget.

Behandling

Behandlingen er operasjon, etterfulgt av cellegift. Utsiktene for helbredelse er avhengig av egenskapene til den enkelte svulsten og om den har spredt seg når behandlingen begynner. Har svulsten ikke spredt seg, blir nesten 90 prosent helbredet. Har den allerede spredt seg utenfor det lille bekkenet, er 30 prosent i live etter fire år (tall fra Kreftregisteret 2008–2012). Om lag 300 kvinner dør av sykdommen hvert år i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg