LASEK er en kirurgisk metode som kan brukes til å korrigere øyets brytningsfeil ved bruk av excimerlaser. Betegnelsen LASEK er et akronym for den opprinnelige engelskspråklige betegnelsen Laser-Assisted Epithelial Keratomileusis.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for laserassistert subepitelial keratomileusis

Hornhinnens epitel løsnes som en hengslet flapp med diameter på mellom 7 og 9 millimeter. Løsningen skjer lettere hvis området på forhånd kortvarig er fuktet med tyve prosent alkohol. Denne flappen skyves eller brettes til side over dens hengslede feste. Deretter blir den blottlagte, underliggende hornhinneoverflaten behandlet med excimerlaser, slik at overflaten får den så nær som mulig vil få den krumning som preoperative beregninger har vist best vil kunne oppheve øyets brytningsfeil. Epitelflaket skyves så tilbake på plass og glattes ut, slik at det nøyaktig dekker det tidligere blottlagte området. Til slutt legges det på en bløt kontaktlinse («bandasjelinse»), som dekker hele hornhinnen og nærmeste en til to millimeter av omgivende konjunktiva / sklera. Kontaktlinsen skal beskytte epitelflappen til den har festet seg, og fjernes etter cirka én uke.

Historikk

Korreksjon av brytningsfeil ved hjelp av excimerlaser ble den første tid utført som PRK (Photorefractive Keratectomy). Deretter utviklet man LASIK (Laser-assisted in situ keratomileusis), for å redusere postoperativ smerte og noe uklarhet i hornhinneoverflaten («haze»). Ganske fort ble man klar over at LASIK ikke skulle utføres hvis hornhinnen i utgangspunktet var tynnere enn normalt. Det kan da skje en utposning på hornhinnen (ektasi). LASEK ble derfor introdusert for å redusere ektasi etter LASIK og uklarhet etter PRK, men er aldri blitt så utbredt i bruk som sine nevnte forgjengere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg