LASIK er en kirurgisk teknikk for korreksjon av brytningsfeil i øyet (nærsynthet, langsynthet og astigmatisme).

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for laser in situ keratomileusis,

Inngrepet foretas i lokalbedøvelse med bedøvende øyedråper. Ved hjelp av en spesiell mikrokeratom (et spesialinstrument som suges fast til hornhinneoverflaten ved et kraftig vakuum) skjærer instrumentets superskarpe kniv en nesten fullstendig, tynn «flapp» av hornhinnens ytre del. En slik overfladisk hornhinneflapp også lages med en femtosekund-laser.

Denne flappen brettes til side, før hornhinnens lysbrytning endres ved behandling av det blottlagte hornhinnestromaet (hornhinnens «støttevev») med en excimerlaser. Etter at overflatekrumningen av hornhinnen er endret for best mulig å korrigere øyets brytningsfeil, brettes hornhinneflappen tilbake på plass og glattes godt over den laserbehandlede stromaoverflaten. Øyeoverflaten dekkes så av en «bandasjelinse», som gjerne fjernes i løpet av en ukes tid, når hornhinneflappen oftest er godt festet.

Fordeler

Sammenlignet med ordinær excimerlaser-behandling, såkalt fotorefraktiv keratektomi (PRK) har LASIK den fordelen at pasienten raskere oppnår stabile brytningsforhold og samtidig opplever mindre smerter i tilslutning til inngrepet.

Potensielle komplikasjoner

På den annen side kan det ved LASIK oppstå komplikasjoner som man ikke ser etter excimerlaser-behandling alene. Særlig fryktet er en svekkelse av hornhinnekrumningens stabilitet, som kan føre til en utposning av hornhinnens sentrale del (såkalt hornhinneektasi). Dette skjer hovedsakelig hvis gjenværende hornhinnetykkelse er for liten etter at flappdannelse og excimerlaserbehandling er utført. LASIK skal derfor bare overveies hvis hornhinnen har en god tykkelse, samtidig som det ikke foreligger tegn til at pasienten kan være disponert for utvikling av keratokonus. Andre aktuelle komplikasjoner ved LASIK er at hornhinneflappen skades, ikke festes godt eller at det postoperative kan oppstå innvekst av hornhinneepitel under flappen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg