Internasjonal logo
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Leger Uten Grenser er en politisk og religiøst uavhengig internasjonal nødhjelpsorganisasjon. Organisasjonen ble grunnlagt i Frankrike i 1971 etter at franske leger hadde drevet hjelpearbeid under Biafrakrigen i Nigeria på slutten av 1960-tallet.

Faktaboks

Også kjent som

fransk Médecins Sans Frontières, MSF

Organisasjonen har som målsetting å hjelpe befolkningsgrupper i nød, ofre for natur- og menneskeskapte katastrofer og ofre for væpnet konflikt, uten å diskriminere og uten å legge vekt på etnisitet, religion, livsfilosofi eller politisk tilhørighet.

Virksomheten

Leger Uten Grenser
Den norske psykologen Ane Bjøru Fjeldsæter jobbet for Leger Uten Grenser under Ebola-epidemien i Vest-Afrika i 2013-2014. Bildet viser henne og en liberisk gutt som overlevde epidemien.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Leger Uten Grenser er mest kjent for sitt arbeid i katastrofeområder, men driver også langsiktig arbeid blant befolkningsgrupper som lever i kroniske krisesituasjoner. Mye av virksomheten dreier seg om å yte øyeblikkelig medisinsk hjelp. Vaksinering mot livstruende sykdommer står også sentralt. Under korona-pandemien har det vært en hjertesak for organisasjonen å arbeide for en mest mulig rettferdig fordeling av vaksinene, for å unngå at fattige land ble skadelidende. Leger Uten Grenser er også aktiv i arbeidet med å redde migranter og flyktninger som med skrøpelige farkoster forsøker å ta seg over Middelhavet til Europa.

Organisasjonen

Leger Uten Grenser er som organisasjon bygget opp med avdelinger i 25 land, såkalte «partnerseksjoner». Den internasjonale hjelpeinnsatsen foregår i rundt 80 land i Afrika, Latin-Amerika, Asia og Europa. Over 60 000 leger, sykepleiere, jordmødre, psykologer og andre grupper helsearbeidere var i 2021 engasjert i ulike typer oppdrag. Organisasjonen drives på idealistisk basis og er nær hundre prosent finansiert ved private bidrag.

Norsk innsats

Den norske avdelingen ble dannet i 1996 med legen Morten Rostrup som sentral skikkelse. Leger Uten Grenser i Norge deltok i 2021 i 85 ulike oppdrag verden rundt. President i den norske avdelingen av Leger Uten Grenser er fra 2022 overlege Erlend Grønningen, Oslo.

Leger Uten Grenser ble tildelt Nobels fredspris for 1999.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Stenersen, Øivind m.fl.: Nobels fredspris, 2001, isbn 82-02-17023-0

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg