Ebola er et RNA-virus i gruppen Filoviridae. Ebolavirus forekommer i Sentral- og Øst-Afrika. Ebola er en liten elv i Den demokratiske republikken Kongo. Viruset ble første gang isolert fra personer bosatt i dette området i 1976.

Virussykdommen er en zoonose som opprinnelig ble overført fra dyr, trolig flaggermus, til mennesker. Viruset smitter mellom mennesker via direkte eller indirekte kontakt med blod og andre kroppsvæsker. Det smitter ikke gjennom luften. Inkubasjonstiden er mellom 2 og 21 dager. Pasientene er ikke smittsomme i denne perioden, men kan smitte andre så snart de har begynt å få symptomer.

Sykdommen ebolaviruset forårsaker, ebola-virussykdom (EVD), starter som en ukarakteristisk febersykdom. Noen dager senere opptrer oppkast og diaré. Deretter følger blødninger fra ulike steder av kroppen.

Under en ebolavirusinfeksjon foregår det vekst av virus i de fleste av kroppens organer, bortsett fra sentralnervesystemet. Dette fører til en multiorgansvikt. Leveren er det organet hvor celleskaden er størst. Den celleformidlede motstandskraften (immuniteten) er avgjørende for å få utryddet virus i kroppen.

Dødeligheten ved klinisk sykdom er høy. Ved epidemier i DR Kongo har den vært oppe i 90 %. Epidemiologiske undersøkelser av blodprøver fra aktuelle befolkningsgrupper kan imidlertid tyde på at de fleste ebolavirusinfeksjoner forløper uten at man merker det.

Pasienter og prøvematerialet må behandles med største forsiktighet, da infeksjon av pleiepersonell og laboratoriepersonell lett kan forekomme. Viruset påvises elektronmikroskopisk eller ved påvisning av spesifikke antistoffer i en blodprøve.

I desember 2013 oppsto et sykdomsutbrudd i Guéckédou sør i Guinea. Utbruddet skyldes det som kalles Zaïre-typen av ebolaviruset (etter det tidligere navnet på Den demokratiske republikken Kongo), og er det største siden viruset ble oppdaget.

Per 14. oktober 2014 har sykdommen spredt seg videre fra Guinea til Liberia og Sierra Leone. Videre er det rapportert et begrenset antall tilfeller i Nigeria, Senegal, Spania og USA. Totalt har 9216 mennesker blitt smittet og 4555 er døde. Dette gir en dødelighet på rundt 50 %, noe som er lavere enn ved tidligere utbrudd.

I august 2014 erklærte WHO dette utbruddet som en internasjonal krise, en såkalt «public health emergency of international concern». I tillegg til de alvorlige medisinske aspektene har utbruddet også store humanitære og økonomiske konsekvenser.

Det finnes i dag ingen etablert spesifikk behandling mot ebolavirusinfeksjon. Det arbeides imidlertid med å utvikle en vaksine. Denne vaksinen inneholder ikke smittsomt virus, men genetisk materiale fra ebolaviruset. Forsøk på aper har vist lovende resultater, og i USA planlegges oppstart av de første kliniske studiene på mennesker i løpet av 2014/2015.

Et medikament bestående av antistoffer som binder seg til ebolaviruset (ZMapp) har også vist lovende resultater i forsøk på ebolasmittede aper. Dette medikamentet har i forbindelse med 2014-utbruddet også blitt forsøkt på ebolapasienter. Det er imidlertid for tidlig å si hvorvidt medikamentet har reell effekt eller ikke. Inntil videre behandles sykdommen derfor kun symptomatisk. Man fokuserer da på å opprettholde væske- og elektrolyttbalansen, sikre tilstrekkelig oksygentilførsel til blodet og sikre tilstrekkelig blodsirkulasjon i kroppen.

  • Briand et al: The international ebola emergency. New England Journal of Medicine, 2014. DOI: 10.1056/NEJMp1409858 (Lesetilgang for norske brukere via Helsebiblioteket).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.