kjønnssykdommer

Klamydia er en kjønnssykdom forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis. Bildet viser et farget mikroskopibilde av bakterien.
/Lance Liotta Laboratory.
Lisens: CC BY SA 3.0
Elektronmikroskopisk bilde av bakterien Neisseria gonorrhoeae, som forårsaker gonoré.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
En T-lymfocytt (blå) er under angrep av hiv-virus (gule). Hiv angriper spesifikt kroppens T-celler, som er en viktig del av forsvaret mot infeksjoner.
Hiv
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Artikkelstart

Kjønnssykdommer, veneriske sykdommer, er en gruppe sykdommer som først og fremst overføres ved seksuell kontakt og som først viser seg som sykdom på eller i nærheten av kjønnsorganene. I dag er betegnelsen seksuelt overførbare infeksjoner mest brukt i fagmiljøene.

Faktaboks

Også kjent som

veneriske sykdommer, seksuelt overførbare infeksjoner, seksuelt overførbare sykdommer

Dagens smittevernlov omtaler de følgende fem kjønnssykdommene:

Disse sykdommene er såkalte meldepliktige sykdommer, og av dette følger det at helsepersonell har plikt til å behandle og følge opp pasienten, for å sikre at infeksjonen er tilstrekkelig behandlet. Dessuten har både helsepersonell og pasienten selv plikt til å drive smitteoppsporing.

De vanligste kjønnssykdommene i Norge i dag er klamydia, herpes og kjønnsvorter. I 2016 ble det meldt inn 26 108 tilfeller av klamydia. Kjønnsvorter og herpes diagnostiseres vanligvis ved undersøkelse av pasienten, og det tas vanligvis ikke kjønnsvorte- og herpesprøver. Derfor har vi ingen god statistikk over forekomsten av disse infeksjonene.

De klassiske kjønnssykdommene er:

Disse sykdommene var tidligere omfattet av en egen lov som beskrev smitteoppsporing og behandling, lov av 1947 om åtgjerder mot kjønnssykdommer. Denne loven ble 1995 erstattet av lov av 1994 om vern mot smittsomme sykdommer, smittevernloven.

Syfilis og gonoré var tidligere viktige sykdommer i Norge, men etter at penicillin ble tilgjengelig fra 1940-årene, har forekomsten gått jevnt nedover. Både syfilis og gonoré er nå sjeldne i Norge. De tre andre sykdommene forekommer praktisk talt ikke i Norge.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg