Klamydia er en kjønnssykdom forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis. Bildet viser et farget mikroskopibilde av bakterien.
/Lance Liotta Laboratory.
Lisens: CC BY SA 3.0
Gonoré
Elektronmikroskopisk bilde av bakterien Neisseria gonorrhoeae, som forårsaker gonoré.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Hiv
En T-lymfocytt (blå) er under angrep av hiv-virus (gule). Hiv angriper spesifikt kroppens T-celler, som er en viktig del av forsvaret mot infeksjoner.
Hiv
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Kjønnssykdommer er en gruppe sykdommer som først og fremst overføres ved seksuell kontakt og som først viser seg som sykdom på eller i nærheten av kjønnsorganene. I dag brukes navnet 'seksuelt overførbare infeksjoner' mest i fagmiljøene.

Faktaboks

Også kjent som

veneriske sykdommer, seksuelt overførbare infeksjoner, seksuelt overførbare sykdommer

De vanligste kjønnssykdommene i Norge i dag er klamydia, herpes og kjønnsvorter. I 2016 ble det meldt inn 26 108 tilfeller av klamydia. Kjønnsvorter og herpes diagnostiseres vanligvis ved undersøkelse av pasienten, og det tas vanligvis ikke kjønnsvorte- og herpesprøver. Derfor har vi ingen god statistikk over forekomsten av disse infeksjonene.

Læren om kjønnssykdommer kalles venerologi. Dette fagområdet hører tradisjonelt under læren om hudsykdommer, dermatologi.

Meldepliktige kjønnssykdommer

Smittevernloven omtaler de følgende fem kjønnssykdommene:

Disse sykdommene er såkalte meldepliktige sykdommer, og av dette følger det at helsepersonell har plikt til å behandle og følge opp pasienten, for å sikre at infeksjonen er tilstrekkelig behandlet. Dessuten har både helsepersonell og pasienten selv plikt til å drive smitteoppsporing.

Historikk

Tidligere var følgende regnet som «de klassiske kjønnssykdommene»:

Disse sykdommene var tidligere omfattet av en egen lov som beskrev smitteoppsporing og behandling, lov av 1947 om åtgjerder mot kjønnssykdommer. Denne loven ble 1995 erstattet av lov av 1994 om vern mot smittsomme sykdommer, smittevernloven.

Syfilis og gonoré var tidligere viktige sykdommer i Norge, men etter at penicillin ble tilgjengelig fra 1940-årene, har forekomsten gått jevnt nedover. Både syfilis og gonoré er nå sjeldne i Norge. De tre andre sykdommene forekommer praktisk talt ikke i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg