Meldepliktige sykdommer er sykdommer som leger og medisinske laboratorier er lovpålagt å melde om til myndighetene uten hinder av lovbestemt taushetsplikt.

Lov og forskrift

Den viktigste meldeplikten er hjemlet i smittevernloven og forskrift om Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) som omhandler smittsomme sykdommer. Det er også en rekke andre situasjoner og tilstander som skal meldes til ulike helseregistre eller myndighetsorganer.

Eksempler på dette er meldinger om kreftsykdommer, som skal sendes til Kreftregisteret og varsel om alvorlige hendelser til Statens helsetilsyn og Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten. Det er egne ordninger for rapportering av bivirkninger til Statens legemiddelverk.

Opplysningsplikt

Meldingen kan etter nærmere bestemmelser i lovgivningen enten være anonym eller med navn (nominativ). Når meldingen blir sendt med navn, skal pasienten informeres om hvem meldingen sendes til og hva meldingen skal brukes til.

Smittsomme sykdommer som skal meldes

For tiden (2019) skal følgende sykdommer meldes:

For vanlig influensaliknende sykdom skal visse, nærmere utpekte legekontorer regelmessig sende inn samlemelding om antallet syke, uten nærmere personopplysninger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg