Håndvask er et viktig tiltak mot spredning av koronavirus og mange andre typer smitte. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

koronavirus

Illustrasjon av et SARS-CoV-2-virion

Av .

Artikkelstart

Koronavirus er en type virus som gir luftveisinfeksjon. Viruset som er årsak til koronavirus-pandemien i 2020 er ett av flere typer koronavirus. Dette koronaviruset heter sars-CoV-2 og gir sykdommen covid-19.

Faktaboks

Uttale

kor'onavirus

Også kjent som

coronavirus

Egenskaper

Koronavirus er en stor familie av virus. Noen forårsaker sykdom hos mennesker, andre smitter bare dyr. I sjeldne tilfeller har dyrekoronavirus mutert til også å kunne smitte fra dyr til mennesker og å kunne spre seg mellom mennesker. Det er dette som antas å ha skjedd med viruset som forårsaker covid-19. Mers (Midtøsten respirasjonssyndrom) og sars (alvorlig akutt respirasjonssyndrom) er to andre eksempler på koronavirus-sykdommer som kommer fra dyr og deretter spres til mennesker.

Koronavirus er etter rhinovirus den vanligste årsaken til forkjølelse, og kan stå for opptil én tredjedel av alle tilfeller. Visse arter av koronavirus kan også gi opphav til mer alvorlige luftveisinfeksjoner, som for eksempel sars og mers.

Viruset er et RNA-virus, det vil si at det har RNA som arvestoff, og ikke DNA.

Smittemåter

Koronavirus smitter ved dråpesmitte, altså at man utsettes for små dråper fra hosting, nysing eller spytting, og ved kontaktsmitte, fysisk kontakt, direkte (person til person) eller indirekte (person til person via for eksempel dørhåndtak). Koronavirus har også potensial til å smitte via luften.

Navn

Koronavirus har fått navnet sitt etter utseendet, slik det fremstilles via et elektronmikroskop. Viruset har en membran med små, utstikkende pigger som kan minne om det ytterste laget av solens atmosfære, korona.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (11)

skrev John Erik Bøe Lindgren

Hei!
Koronavirus skal staves med k, se: https://www.sprakradet.no/Vi-og-vart/hva-skjer/Aktuelt-ord/koronavirus/

svarte Synøve Kamøy

Takk! Det er nå rettet. Beste hilsen, Synøve Kamøy, redaktør.

skrev Christian Stranger-Johannessen

Viruset smitter ved at man utsettes for små dråper fra hosting eller spytting (dråpesmitte), men har også potensiale til å smitte ved luftsmitte.

potensial er ubestemt form
potensialet er bestemt form
potensiale finnes ikke

svarte Erik Bolstad

Den var litt flau. Takk!

skrev Sjur Øyen

Helsebibilotekets håndbok i NBC-medisin bruker en litt annen definisjon på smitteveier. Der bruker de overordnet en inndeling i kontaktsmitte og luftbåren smitte. Der man under luftbåren smitte skiller mellom dråpesmitte, støvpartikler og sporer, og dråpekjerner.

https://www.helsebiblioteket.no/retningslinjer/h%C3%A5ndbok-i-nbc-medisin/biologiske-hendelser/smitteveier-og-smittevern

svarte Jörn Klein

Ja, og her er det ueninghet blant fagpersoner

skrev Kåre Sigve Abrahamsen

Jeg er medlem av en forening som har mer enn 50.000 medlemmer spredd over USA, Canada og Norge, med hovedkontor i USA. Hver måned sendes det fra USA ut, pr. vanlig post, et medlemsblad med mange sider til medlemmene.
I disse Koronatider - kan dette spre smitte? (Bladet er pakket fint inn i plast når det kommer i postkassen).

skrev Cindy Vega

Heter det ikke korona fordi det også betyr krone på latin eller spansk?

svarte Synøve Kamøy

Hei, Cindy! Solens korona har fått navnet sitt fra det latinske ordet for krone - det stemmer. Viruset har fått navnet fordi det i mikroskopet ligner på Solens korona, så du kan si at viruset også har fått sitt navn fordi det ser ut som om det har en krone rundt seg. Takk for ditt spørsmål! Beste hilsen, Synøve Kamøy, redaktør

skrev Are Sørum

2020-05-12 19:19

Hvorfor ble min kommentar i mars om virusets og sykdommens navn, slettet? Jeg sendte også inn et endringsforslag, men navnene er fortsatt skrevet feil. Hvorfor er det slik?

Navnene er henholdvis SARS-CoV-2 og COVID-19.

Kilde:
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/technical-guidance/naming-the-coronavirus-disease-(covid-2019)-and-the-virus-that-causes-it

svarte Erik Bolstad

Det er forskjell på hva man kaller slike virus og sykdommer i helt presise medisinske termer og i dagligspråk. Språkrådet anbefaler koronavirus med k og covid-19 med små bokstaver. Vi er enige i denne anbefalingen og bruker den gjennomgående i leksikonet. https://www.sprakradet.no/Vi-og-vart/hva-skjer/Aktuelt-ord/koronavirus/

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg