koronavirus

I desember i 2019 ble det påvist en ny type koronavirus, kalt 2019-nCoV (2019 novel coronavirus). De første sykdomstilfellene ble påvist blant personer som hadde oppholdt seg i et marked som selger levende dyr i byen Wuhan, Kina.

Advarsel om coronavirus på Haneda-flyplassen i Tokyo, 20. januar 2020
Av /NTB Scanpix.

Koronavirus er etter rhinovirus den vanligste årsaken til forkjølelse, og kan stå for opptil én tredjedel av alle tilfeller. Viruset er et RNA-virus, det vil si at det har RNA som arvestoff, og ikke DNA. Koronavirus overføres via dråper som slynges ut i luften gjennom for eksempel hosting – såkalt dråpesmitte. Noen smådråper kan fort tørke inn til dråpekjerner og er derved luftsmitte; dette krever andre smitteverntiltak enn ved dråpesmitte.

Faktaboks

Også kjent som

coronavirus

covid-19

Visse arter av koronavirus kan også gi opphav til alvorlige luftveisinfeksjoner, som for eksempel sars og mers.

Koronavirus har fått navnet sitt etter utseendet, slik det fremstilles via et elektronmikroskop. Viruset har en membran med små, utstikkende pigger som kan minne om det ytterste laget av Solens atmosfære, korona.

2019-nCoV

Illustrasjon av et 2019-nCoV virion

Av .

I desember 2019 ble det påvist en ny type koronavirus, kalt 2019-nCoV (2019 novel coronavirus). Dette viruset ser ut til først og fremst å ramme luftveiene og kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang.

De første sykdomstilfellene ble påvist blant personer som hadde oppholdt seg på et marked som selger levende dyr i byen Wuhan i Kina. Infeksjonen ble derfor først oppfattet som en zoonose, det vil si at den smitter fra dyr til mennesker. Senere tilfeller har oppstått hos personer som ikke har hatt kontakt med dyr, og det ser dermed ut til at viruset også kan smitte fra person til person. Viruset smitter antagelig gjennom berøring mellom syke og friske, og ved at man utsettes for små dråper fra hosting eller spytting (dråpesmitte), men har også potensiale til å smitte ved luftsmitte.

Det finnes hverken antiviral behandling eller vaksine mot 2019-nCoV. Så langt er virusets dødelighet på rundt to prosent, det vil si at to prosent av de smittede har dødd av sykdommen. De som har dødd av virussykdommen er fortrinnsvis eldre og tidligere syke. Til sammenligning hadde Norges verste influensasesong de siste fem årene (sesongen 2017-2018) en dødelighet på rundt én prosent (1400 døde av 140 000 smittede).

På bakgrunn av virusets raske spredning har Verdens Helseorganisasjon – WHO innført krisetilstand.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev John Erik Bøe Lindgren

Hei!
Koronavirus skal staves med k, se: https://www.sprakradet.no/Vi-og-vart/hva-skjer/Aktuelt-ord/koronavirus/

svarte Synøve Kamøy

Takk! Det er nå rettet. Beste hilsen, Synøve Kamøy, redaktør.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg