NIC er en omfattende og standardisert klassifisering av tiltak som sykepleiere kan iverksette.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for Nursing Interventions Classification

Systemet brukes sammen med klassifikasjonssystemet for sykepleiediagnoser, NANDA, og klassifikasjonssystemet for sykepleiesensitive pasient-resultater, NOC. Til sammen utgjør disse en terminologi for å beskrive sykepleieprosessen.

Klassifikasjonssystemet revideres og forbedres jevnlig. Det er utgitt åtte utgaver av NIC, den siste i 2024. NIC brukes i elektroniske pasientjournaler verden over for å dokumentere sykepleieprosessen og er også oversatt til norsk.

Organisering

NIC omfatter 614 standardiserte tiltak (intervensjoner) og mer enn 13 500 aktiviteter utført av sykepleiere. Hver intervensjon består av en kode, en term (navn på intervensjonen), en definisjon, et sett med aktiviteter for å gjennomføre intervensjonen, samt kunnskapsbasert bakgrunnslitteratur.

NIC omfatter både fysiologiske og psykososiale intervensjoner og dekker både behandlings-, forebyggings- og helsefremmende sykepleietiltak. De fleste intervensjonene er rettet mot enkeltindivider, men det finnes også intervensjoner rettet mot familier og samfunnet.

NIC er delt inn i 30 klasser innenfor følgende sju domener:

  • fysiologisk: grunnleggende
  • fysiologisk: kompleks
  • atferd
  • sikkerhet
  • familie
  • helsesystem
  • samfunn

Utvikling

Systemet ble opprinnelig utviklet av Joanne McClosky og Gloria Bulechek i samarbeid med et forskerteam tilknyttet Universitetet i Iowa, USA. Første utgave ble publisert i 1992. Klassifiseringen er forskningsbasert og forvaltes fremdeles av dette universitetet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg