Poland syndrom er en medfødt tilstand hvor en halvdel av overkroppen er underutviklet. Årsaken er ukjent; det er få holdepunkter for arvelige faktorer. Tilstanden er sjelden, og representerer i uttalte tilfeller en stor utfordring innen rekonstruktiv kirurgi.

Faktaboks

Etymologi

Navn etter den britiske kirurgen Alfred Poland (1822–1872).

Underutviklingen av kroppshalvdelen kan ha mange alvorlighetsgrader. Det vanligste er å mangle hele eller deler av brystmuskulaturen på ene siden av brystkassen. Brystvorten kan være underutviklet eller mangle, og det er oftest mindre underhudsfett på den underutviklede siden. Hos jenter oppdages ofte tilstanden når brystutvikling uteblir i puberteten. Fingrene på den underutviklede siden kan være kortere og ha såkalt webbing, det vil si ekstra hud mellom fingrene. I mer uttalte tilfeller kan også ribben og skulderblad være påvirket, og en sjelden gang også nyre og ryggsøylen. Ved lette former er imidlertid mange ikke klar over at de har tilstanden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg