QT-intervall er et tidsintervall i EKG som måles fra begynnelsen av Q-takken til slutten av T-bølgen. Størrelsen avhenger av kjønn, alder og hjertets frekvens. Forlenget QT-intervall disponerer for alvorlige rytmeforstyrrelser i hjertekamrene og kalles lang QT-tid-syndrom (eller noen ganger bare QT-syndrom).

Lengden på QT-intervallet kalles ofte QT-tiden og måles i millisekunder. Ettersom QT-tiden varierer med hjertets pulsfrekvens bruker man ofte en korrigert QT-tid kalt QTc. QTc regnes ut ved å dividere den målte QT-tiden på kvadratroten av tiden for én hjertesyklus, som ofte måles som tiden mellom to R-takker.

\[\text{QTc} = \frac{\text{QT-tid}}{\sqrt{RR}}\]

QTc oppgis også i millisekunder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Arvid Johansen

Det gjelder artikkelen "Q-T-intervall". Her hadde det vært opplysende for oss som søker kunnskap om emnet å få tallmateriale inn i artikkelen. Har fått et Hjerte Ekkokardiografi Notat som inneholder tallet 402 ms (normalt EKG). Hva er da normalområdet - og - varierer det med alder og kjønn?

svarte Line Marie Berteussen

Tusen takk for ditt innspill! Denne artikkelen er merket for oppdatering og utvidelse. Vi håper å ha mer nyttig informasjon på plass snart.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg