QT-intervall er et tidsintervall i EKG som måles fra begynnelsen av Q-takken til slutten av T-bølgen. Det avspeiler systolens varighet, det vil si fasen i hjertesyklus der hjertet pumper ut blod. Størrelsen på QT-intervallet avhenger av hjertets frekvens, kjønn, alder og kroppens elektrolyttbalanse.

Faktaboks

Også kjent som

QT-tiden

Forlenget QT-intervall disponerer for alvorlige rytmeforstyrrelser i hovedkamrene og kalles lang QT-tid-syndrom. Det finnes også et arvelig kort QT-tid-syndrom som gir alvorlige hjerterytmeforstyrrelser. Det forekommer ytterst sjelden.

Måling av QT-tiden

Det lengste QT-intervallet i et EKG måles i sekunder eller millisekunder, som regel i avledningene II eller V5. Intervallet begynner ved start av Q-takken. Det vanligste er å legge en linje inntil det bratteste området mot enden av T-bølgen, og punktet der den krysser grunnlinjen, regnes som avslutning av T-bølgen. Andre regner slutten av T-bølgen som der den er helt nede på grunnlinjen, men det kan bli upresist når T-bølgen ender med en slakk hale.

Når EKG-apparater automatisk måler QT-tiden, regner de ofte fra første start av Q-takken i hvilken som helst av de 12 avledningene, til siste tegn på T-bølge i enhver avledning. Ofte angir EKG-apparatene derfor mye lengre QT-tid enn det en kardiolog ville måle på det samme EKG-et.

QT-intervall
Måling av QT-intervallet (QT-tiden)
QT-intervall
Av .

Frekvenskorrigering – QTc

QT-tiden er lengre når hjertet slår langsomt, og kortere ved rask puls. Det målte QT-intervallet varierer altså med hjertets slagfrekvens. Man bruker man derfor en frekvenskorrigert QT-tid, kalt QTc. Det fins mange formler for beregning av QTc. Den vanligst brukte, men langt fra den beste, er Bazetts formel. Den egner seg bare i pulsområdet 50–80 slag per minutt, og blir mindre presis jo langsommere eller raskere hjertet slår. Med Bazetts formel beregnes QTc ved å dividere den målte QT-tiden på kvadratroten av tiden for én hjertesyklus, det vil si tiden mellom to R-takker i EKG. I formelen brukes intervaller målt i sekunder, mens QTc oppgis enten i sekunder eller millisekunder.

\[\text{QTc} = \frac{\text{QT-tid}}{\sqrt{RR}}\]

Faktorer som påvirker QTc

QTc er generelt litt høyere hos kvinner frem til menopausen. Den forkortes hvis det er mye kalsium, kalium eller magnesium i blodet, og øker hvis det er lite. En rekke legemidler forlenger QTc og kan utløse lang QT-tid-syndrom med alvorlige hjerterytmeforstyrrelser hos disponerte.

Referanseområde

Det er ingen skarp grense mellom normale og unormale QTc-intervaller, og forskjellige verdier er foreslått.

Referanseområdet for QTc-tid beskriver hvor varigheten av QTc slik den er hos 95 prosent av de antatt friske. Hos dem varierer verdien mellom 0,37 og 0,46 sekunder.

Utenom dette området er det en gråsone hvor QTc kan være «normal», mens det også finnes sykdomsdisponerte. Ved QTc 0,50 sekunder og over, eller QTc under 0,36 sekunder, regnes arytmifaren for betydelig. I gråsonen og noe inn i referanseområdet vurderes QTc individuelt, basert på sykehistorie, medikamentbruk og slektshistorie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Arvid Johansen

Det gjelder artikkelen "Q-T-intervall". Her hadde det vært opplysende for oss som søker kunnskap om emnet å få tallmateriale inn i artikkelen. Har fått et Hjerte Ekkokardiografi Notat som inneholder tallet 402 ms (normalt EKG). Hva er da normalområdet - og - varierer det med alder og kjønn?

svarte Line Marie Berteussen

Tusen takk for ditt innspill! Denne artikkelen er merket for oppdatering og utvidelse. Vi håper å ha mer nyttig informasjon på plass snart.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg