SAG (blodprodukt)

Elektronmikroskopisk bilde av røde blodceller som viser formforandringene under lagring fra normale elliptiske celler (A) til runde sferocytter (F).
.

Artikkelstart

SAG er en kortform av «SAGMAN-blod», hyppig brukt forkortelse for et konsentrat av røde blodceller.

Uttrykket tar utgangspunkt i betegnelsen på den kunstige løsningen (SAGMAN) som brukes til lagring av røde blodceller i blodbankene. SAGMAN er en forkortelse for Saltvann-Adenin-Glukose-Mannitol. Bestilling av to SAG betyr at pasienten skal ha konsentrat av røde blodceller fra to blodgivere. SAGMAN tillater lagring i 35 dager og gir da en overlevelse av de røde blodcellene på over 75 prosent. Kunstige løsninger som gjør det mulig å lagre røde blodceller opptil åtte uker er utviklet og vil gradvis erstatte SAGMAN.

I fullblod er de røde blodcellene utsatt for plasmaproteiner, blant annet enzymer som kan skade cellemembranen. De røde blodcellene blir derfor lagret i kunstige løsninger som bare inneholder små mengder blodplasma. Også i slike løsninger vil de røde blodcellene vise aldersforandringer. Aldersforandringer ses som gradvis tap av den elliptiske formen, med overgang til «piggepler» der piggene gradvis frigjøres som små partikler, og til slutt overgang til kuleform.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg