Osgood-Schlatters sykdom
Osgood-Schlatters hos en 15 år gammel gutt. Legg merke til kalsifisering i nederste del av patellarsenen.
Osgood-Schlatters sykdom
Lisens: CC BY SA 3.0
Schlatters sykdom
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Schlatters sykdom er en tilstand i det benete festet for knesenen (patellarsenen). Knesenen er den senen som binder sammen skinnebenet (tibia) med kneskålen (patella) og videre den firehodete lårmuskelen (musculus quadriceps femoris).

Faktaboks

Etymologi

Navn etter den sveitsiske kirurgen Carl Schlatter (1864–1934)

Også kjent som

Kalles også Osgood-Schlatter etter den amerikanske ortopeden Robert Osgood (1873–1956)

Schlatters sykdom er den vanligste knelidelsen blant barn i alderen 9–16 år, og er hyppigere hos gutter enn hos jenter. Den forbindes med idrett som innebærer eksplosiv sammentrekning av lårmusklene, for eksempel fotball og spenstøvelser. Knesenens benfeste mot skinnebenet er mykt og et sårbart punkt, og det kan derfor oppstå henfall av en del av denne benkjernen (avaskulær bennekrose).

Symptomer

Symptomene er smerter fortil i kneet ved belastning, og kulen fortil øverst på skinnebenet (tuberositas tibiae) er øm ved direkte trykk. Av og til kan kulen vokse i størrelse, som et uttrykk for betennelse og henfall av benkjernen.

Behandling

Behandlingen er konservativ. Det er sjeldent nødvendig med kirurgi. Ved reduksjon av aktiviteten vil de fleste oppleve at symptomene avtar eller forsvinner. Et generelt råd er at de som har denne lidelsen, kan være i aktivitet til smertegrensen, og at det ikke er farlig selv om det gjør vondt.

Lidelsen gir sjelden varige plager.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg