Avaskulær beinnekrose
Avaskulær beinnekrose i lårbein ved kne. CT-undersøkelsen viser at endepartiene (epifysene) i lårbenet ned mot kneet har forandringer i bensubstansen. Disse skyldes skadet og dødt benvev på grunn av for liten blodsirkulasjon til dette området.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Avaskulær beinnekrose er en tilstand der beinvev dør på grunn av for dårlig blodtilførsel. Dette skjer oftest i endepartier av knokler, for eksempel i hodet av lårbeinet mot hofteleddet eller ned mot kneleddet. Overarmsbeinet kan bli angrepet ved skulderen.

Faktaboks

Uttale
bein-nekrˈose
Etymologi

avaskulær, 'uten blodtilførsel'; nekrose, 'vevsdød'

Også kjent som

avaskulær nekrose, osteonekrose

Årsaker

Avaskulær beinnekrose oppstår som følge av for dårlig blodtilførsel, for eksempel etter beinbrudd, luksasjoner (ute av ledd) eller stråleskader ved kreftbehandling.

Andre årsaker kan være systemisk lupus erythematosus, risikopreget alkoholbruk og langvarig bruk av kortikosteroider i høye doser. En spesiell form kan oppstå i kjeven etter intravenøs behandling med bisfosfonater ved kreft.

Blant barn forekommer avaskulær beinnekrose ved hoften ved Calvé-Legg-Perthes' sykdom og epifysiolyse.

Symptomer

Smerter oppstår tidlig i forløpet og er et typisk symptom. Hvis beinnekrosen er nær hofteleddet, kan smerten kjennes i lysken og i bekkenet, med forverring ved belastning og bevegelse.

Diagnostikk

Diagnosen stilles på bakgrunn av symptomer og MR-undersøkelse. Denne viser sykdomstegn i tidlig stadium. Senere i forløpet viser også røntgenbilder typiske forandringer. Legeundersøkelse påviser ofte redusert bevegelighet.

Behandling

I tidlig stadium anbefales det å avlaste det rammede området, for eksempel ved bruk av krykker, og å bruke smertestillende legemidler eller NSAIDs etter behov. De fleste har likevel behov for operasjon etter hvert. Ved store leddskader i hofter, knær eller skuldre velges ofte innsetting av leddprotese.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg