Konservativ behandling er et uttrykk innenfor medisin som brukes om en behandlingstilnærming som ikke involverer invasiv eller intensiv behandling som kirurgi.

Faktaboks

Uttale
konsˈervativ behandling

For en gitt tilstand har man ofte valget mellom konservativ behandling eller invasiv behandling, for eksempel kirurgi. Kirurgi kan være effektiv behandling av tilstanden, men kirurgi inneholder alltid risiko for komplikasjoner. Konservativ behandling har mindre komplikasjoner og kan også være effektiv behandling, og kan derfor ofte være å foretrekke. I noen tilfeller er det også vist at konservativ behandling gir bedre resultater enn invasiv eller intensiv behandling.

Uttrykket konservativ kan også brukes for å betegne to forskjellige operasjoner for samme tilstand, hvor den konservative operasjonen kan være mindre omfattende eller involvere å fjerne mindre vev eller en mindre del av organet.

Konservativ behandling kan involvere tiltak som bruk av for eksempel smertestillende medisiner, fysioterapi eller antibiotika. Å velge invasiv behandling betyr ikke at man avstår fra slike tiltak; de kombineres ofte med den invasive behandlingen.

Eksempler

Ved behandling av beinbrudd står man ofte mellom to alternativer: å forsøke å operere på plass knokkelbitene og feste dem med metall, eller å immobilisere bruddet med en gips eller lignende og la kroppen lege bruddet selv. I dette tilfellet vil det å ikke operere være konservativ behandling. For de fleste brudd er konservativ behandling å foretrekke.

Diskusprolaps (skiveutglidning) er en vanlig tilstand som gir smerter i ryggen. I teorien kan utglidingen opereres, men i mer enn 90 prosent av tilfellene gir konservativ behandling veldig gode resultater, samtidig som det er mye mindre risikofylt enn kirurgi. Kun i sjeldne tilfeller er kirurgi bedre enn konservativ behandling for denne tilstanden. Konservativ behandling for diskusprolaps involverer smertestillende medisiner og fysioterapi.

Høyt blodtrykk er også en tilstand som kan behandles konservativt eller intensivt. I dette tilfellet er det ikke snakk om kirurgi eller ikke kirurgi, men heller hvor lavt man forsøker å få blodtrykket. En intensiv behandling kan for eksempel innebære å normalisere blodtrykket helt, som gir større risikoreduksjon for hjerte- og karsykdommer, men vil ofte kreve sterkere blodtrykksenkende medisin og gi økt risiko for bivirkninger, for eksempel episoder med lavt blodtrykk. En konservativ behandling kan for eksempel innebære å redusere det høye blodtrykket uten å normalisere det helt, slik at man gir avkall på noe av risikoreduksjonen, men behøver mindre medisiner og får mindre risiko for episoder med lavt blodtrykk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg