Nervecelle
Nerveceller består av en cellekropp (soma) og flere utløpere. De kortere utløperne kalles dendritter. Nerveceller har som regel én utløper som er mye lengre enn de andre som kalles aksonet. Nerveimpulser fra andre nerveceller kommer inn til nervecellen gjennom dendrittene og føres videre til neste nervecelle gjennom aksonet.

Schwann-celle er en amorf («formløs») myelinholdig støttecelle som følger og omgir de umyeliniserte aksonene (nervefibrene) i det perifere nervesystemet. Cellene regnes blant gliacellene (oligodendroglia), og de danner Schwann-skjeder som bidrar til å regulere nervesignaleringen. De dannes av det ektodermale kimblad.

Faktaboks

Også kjent som

nevrilemm-celle,

gliocytus periphericus

Hver av de fettholdige Schwann-cellene er viklet i opptil 30 tynne lag rundt aksonet, slik at de danner 0,1–1,5 millimeterlange myelinskjeder etter hverandre. Mellom to og to Schwann-celler er det et lite område (Ranviers innsnøringer) hvor myelinskjeden er brutt. Schwann-cellene isolerer, støtter og ernærer aksonet, og bidrar til en betydelig hurtigere ledningshastighet enn i umyeliniserte aksoner (rundt 100 ganger hurtigere). Ved skade på aksonet kan Schwann-cellen danne en tunnel og påvirke nervecellens evne til å regenerere.

Schwann-celler har navn etter den tyske anatomen, fysiologen, matematikeren og filosofen Theodor Schwann (1810–1882).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg