St. Olavs Hospital HF

Artikkelstart

St. Olavs Hospital HF er et helseforetak med særlig ansvar for spesialisthelsetjenester i Sør-Trøndelag fylke og med regionfunksjoner for Helse Midt-Norge (Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag). Før 2002 var navnet Regionsykehuset i Trondheim. Helseforetaket er en universitetsklinikk med over 8000 ansatte og 1050 senger. I tillegg til institusjonene i Trondheim, er sykehusene i Orkdal og Røros en del av foretaket.

Historikk

I 1804 ble Trondhjems Communale Sygehus på Kalvskinnet tatt i bruk, og hadde da 70 sengeplasser. Det var mer et fattighus enn et sykehus. De hygieniske forholdene var svært dårlige, og i 1890 startet avisen Dagposten en kampanje for å få bedret forholdene. I 1902 var et nytt sykehus, Tilfredshet sygehus, ferdig på nåværende sykehustomt. Det hadde 139 sengeplasser med medisinsk og kirurgisk avdeling. Det ble foretatt fortløpende utvidelser og vedlikeholdsarbeider. Ved krigsutbruddet i 1940 hadde sykehuset 350 sengeplasser. Sykehuset ble sterkt nedslitt under okkupasjonen, og de første 10 år etter gikk med til oppussing og moderniseringsarbeider. Men fra slutten av 1950-årene ble det gjennomført betydelige utvidelser.

Et stort byggeprosjekt som vil medføre at størsteparten av tidligere bygningsmasse blir erstattet er planlagt ferdigstilt i 2013. Sykehuset vil ved ferdigstillelse disponere 186 500 m2, noe som vil gjøre det til landets største sykehus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Knut A Rosvold

Her er det vel behov for en betydelig oppdatering.

svarte Geir Sverre Braut

Ja, og det gjeld for alle artiklane om helseføretaka. Eg skal prøva å få det gjort tidleg i haust. OK med innspel utanfrå!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg