Trondheim, helseforetak med særlig ansvar for spesialisthelsetjenester i Sør-Trøndelag fylke og med regionfunksjoner for Helse Midt-Norge (Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag). Før 2002 var navnet Regionsykehuset i Trondheim. Helseforetaket er en universitetsklinikk med over 8000 ansatte og 1050 senger. I tillegg til institusjonene i Trondheim, er sykehusene i Orkdal og Røros en del av foretaket.

Året 1804 ble Trondhjems Communale Sygehus på Kalvskinnet tatt i bruk (70 sengeplasser). Det var mer et fattighus enn et sykehus. De hygieniske forhold var svært dårlige, og i 1890 startet avisen Dagposten en kampanje for å få bedret forholdene. I 1902 var et nytt sykehus, Tilfredshet sygehus, ferdig på nåværende sykehustomt. Det hadde 139 sengeplasser med medisinsk og kirurgisk avdeling. Det ble foretatt fortløpende utvidelser og vedlikeholdsarbeider. Ved krigsutbruddet i 1940 hadde sykehuset 350 sengeplasser. Sykehuset ble sterkt nedslitt under okkupasjonen, og de første 10 år etter gikk med til oppussing og moderniseringsarbeider. Men fra slutten av 1950-årene ble det gjennomført betydelige utvidelser.

Et stort byggeprosjekt som vil medføre at størsteparten av tidligere bygningsmasse blir erstattet er planlagt ferdigstilt i 2013. Sykehuset vil ved ferdigstillelse disponere 186 500 m2, noe som vil gjøre det til landets største sykehus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

19. juli 2013 skrev Knut A Rosvold

Her er det vel behov for en betydelig oppdatering.

19. juli 2013 svarte Geir Sverre Braut

Ja, og det gjeld for alle artiklane om helseføretaka. Eg skal prøva å få det gjort tidleg i haust. OK med innspel utanfrå!

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.