Sykehuset Levanger
Hovedinngang for Sykehuset Levanger.
Sykehuset Levanger

Sykehuset Levanger er et sykehus etablert i 1844 i Levanger. Sykehuset er fra 2002 en del av Helse Nord-Trøndelag, et helseforetak etablert 1. januar 2002, etter en sammenslåing av Sykehuset Levanger og Sykehuset Namsos. Helse Nord-Trøndelag HF eies av det regionale helseforetaket Helse Midt-Norge, som har ansvaret for spesialisthelsetjenester i Midt-Norge

Sykehuset er et lokalsykehus for innbyggere i den sørlige delen av tidligere Nord-Trøndelag. Sykehuset har ansvaret for behandling av somatiske og psykiske lidelser, og har eget akuttmottak, kirurgiske og medisinske klinikker, fødeavdeling, samt psykiatri. Sykehuset har i tillegg til lokalfunksjoner også enkelte sentralsykehusfunksjoner

Historikk

Sykehusets historikk startet i 1844, året sykehuset stod ferdig, etter at byggingsarbeidet ble påbegynt fire år tidligere, i 1840. Sykehuset hadde fra starten navnet Nordre Trondhjems Amts Sygehus, og den første overlegen som tiltrådte ved sykehuset var Peter Wilhelm Kreidahl Dietrichson, som hadde stillingen i 44 år. De neste 150 årene ble det gjort flere utbyggelser og moderniseringer av sykehusets bygningsmasse. Sykehuset endret i løpet av denne perioden navn til Innherred sykehus.

I 2001 ble det vedtatt en sykehusreform. Vedtaket innebar at alt eierskap av blant annet alle offentlige sykehus, ambulansetjenester, psykiatriske institusjoner og rusomsorg under spesialisthelsetjenesten, skulle overføres fra fylkeskommunene til staten fra 1. januar 2002.

Sykehuset er fra samme dato, 1. januar 2002, en del av Helse Nord-Trøndelag, et helseforetak etablert ved sammenslåing av Innherred sykehus og Namdal sykehus, senere kjent som Sykehuset Namsos, samt opprettelse av de to distriktspsykiatriske avdelingene i Stjørdal og Kolvereid. Innherred sykehus endret ved sammenslåingen navn til Sykehuset Levanger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg