Tietzes syndrom er en tilstand med smertefull hevelse av ribbeinsbrusken ved overgangen til brystbeinet, spesielt ved de øverste ribbeinsbruskene. Tilstanden kan være plagsom, men er ufarlig. Årsaksforholdene er ukjent, men antas å skyldes en betennelse i brusken mellom ribbeina og brystbeinet (sternum). Betennelsen omfatter gjerne flere ribbein, og det er oftest 2. og 3. ribbein som rammes. Man kan av og til ha en smertefull hevelse over området. Tilstanden kan begynne gradvis eller plutselig, og smertene kan spre seg til skulderen og armen.

Faktaboks

Uttale
ti:tses

Tietzes syndrom rammer unge voksne, de fleste pasientene er under 40 år. Menn og kvinner er like ofte rammet. Prognosen er god, men det kan vare i flere måneder før full bedring.

Utredning

Diagnosen stilles ved klinisk undersøkelse og typisk sykehistorie. Ettersom pasientene har brystsmerter, skal alle pasientene utredes for å utelukke hjertesykdom.

Behandling

Tietzes syndrom kan behandles med betennelsesdempende legemidler. Injeksjonsbehandlinger kan forsøkes hos pasienter med store plager som ikke responderer på annen behandling.

Tilstanden har fått sitt navn etter den tyske kirurgen Alexander Tietze (1864–1927).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg