Tietzes syndrom

Tietzes syndrom er en tilstand med smertefull hevelse av ribbenbrusken ved overgangen til brystbenet, spesielt ved de øverste ribbenbruskene. Tilstanden kan være plagsom, men er ufarlig. Årsaksforholdene er ukjent, men antas å skyldes en betennelse i brusken mellom ribbena og brystbenet (sternum). Betennelsen omfatter gjerne flere ribben, og det er oftest 2. og 3. ribben som rammes. Man kan av og til ha en smertefull hevelse over området. Tilstanden kan begynne gradvis eller plutselig, og smertene kan spre seg til skulderen og armen.

Faktaboks

Uttale
ti:tses

Tietzes syndrom rammer unge voksne, de fleste pasientene er under 40 år. Menn og kvinner er like ofte rammet. Prognosen er god, men det kan vare i flere måneder.

Utredning

Diagnosen stilles ved klinisk undersøkelse og typisk sykehistorie. Ettersom pasientene har brystsmerter, skal alle pasientene utredes for å utelukke hjertesykdom.

Behandling

Tietzes syndrom kan behandles med betennelsesdempende legemidler. Injeksjonsbehandlinger kan forsøkes hos pasienter med store plager som ikke responderer på annen behandling.

Navn etter den tyske kirurgen Alexander Tietze (1864–1927).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg