Brystsmerter, smerter i brystet, er en vanlig plage som svært mange får av og til. Det er mange forskjellige årsaker til slike smerter, og de fleste er ikke tegn på sykdom av betydning. Brystsmerter kan imidlertid være uttrykk for alvorlig sykdom.

Sterke smerter midt i brystet som oppstår plutselig og ikke har vært til stede tidligere, og som ikke har en åpenbar årsak som for eksempel fall eller slag mot brystet, er kjennetegn på det som kan være akutt, alvorlig sykdom. Med sterke smerter menes her grad 7 eller høyere på en skala fra 0 til 10 hvor 10 er verst tenkelig smerte. Dersom slike smerter varer i 15 til 20 minutter er det god grunn til å ringe medisinsk nødtelefon (AMK) 113.

Mulige årsaker til sterke akutte brystsmerter

En aktuell årsak er akutt hjerteinfarkt, og det er da viktig å få rask behandling. Sjeldnere tilstander er sykdommer i hovedpulsåren. Mange hjertepasienter er vant til å få anfall med angina pectoris (hjertekrampe), og det kan være vanskelig å vite om brystsmertene er uttrykk for noe mer alvorlig som for eksempel hjerteinfarkt.

For å bedømme alvorlighetsgraden er smertenes intensitet/grad av betydning sammen med om smertene stråler ut til en eller begge armer, kjeve eller nakke og om smertene varer mer enn 15 til 20 minutter. Ved angina pectoris vil nitroglyserin vanligvis få smertene til å gå over i løpet av få minutter, mens virkningen er dårligere ved akutt hjerteinfarkt. En må likevel være klar over at det ikke er alltid at akutt hjerteinfarkt gir sterke og langvarige brystsmerter.

Andre årsaker til brystsmerter

De vanligste brystsmertene har sitt utgangspunkt i selve brystkassen, hvor det kan være stram og øm muskulatur eller smerter og ømhet i ribbenenes sammenføyning med brystbeinet. Slike smerter kan oppstå i forbindelse med kraftig hoste eller etter fysisk aktivitet kroppen er lite vant med (stølhet). Anspenthet og angst for alvorlig sykdom kan forverre plagene.

Ribbensbrudd gir også brystsmerter, og det vil da vanligvis være sterk ømhet svarende til bruddstedet og smerter samme sted ved forsøk på klemme sammen brystkassen. Ved disse tilstandene vil det ofte være sammenheng mellom smertene og bevegelser av brystkassen, som for eksempel dype åndedrag.

Lungesykdommer kan gi brystsmerter som følge av hoste eller betennelse i brysthinnen. Blodpropp i lungepulsåren kan gi akutte brystsmerter. En slik blodpropp vil særlig være en mulig årsak til smertene hvis disse oppstår under eller like etter at man har sittet lenge i ro, som for eksempel ved lange flyreiser eller bilturer. Samtidig pustebesvær vil styrke mistanken om blodpropp.

Sykdommer i magen kan også gi brystsmerter. Oftest gjelder det galleblærebetennelse, gallestein, magesår, uttalt forstoppelse eller i forbindelse med sure oppstøt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg