Treitz' bånd, ligamentum suspensorium duodeni, er et bindevevsbånd i bukhulen som danner grensen mellom den øvre og midtre delen av mage-tarmkanalen.

Faktaboks

Etymologi
Navn etter den tsjekkiske patologen Václav Treitz (1819–1872), beskrevet 1853.
Også kjent som

Treitz' ligament

Båndet, som er kledd med bukhinnen (peritoneum), strekker seg fra den øvre krøsarterien (arteria mesenterica superior) og ned til den knekk-formede overgangen (flexura duodenojejunalis) mellom tolvfingertarmen (duodenum) og krøstarmen (jejunum). Det bidrar til at denne overgangen holdes fast (fikseres). Treitz' bånd inneholder dels glatt, dels tverrstripet muskulatur (fra mellomgulvet), noe som ofte omtales som Treiz' muskel (musculus suspensorius duodeni). Endringer i muskulaturens spenningstilstand (tonus) kan bidra til å endre vinkelen på bøyningen og dermed regulere vidden i dette tarmavsnittet.

Siden Treitz' bånd kan være svært forskjellig utviklet og formet, kan bevegelige tynntarmslynger komme i klemme mellom dette og den bakenforliggende aorta abdominalis – en tilstand som er betegnet som Treitz' hernie. En slik «indre» herniering kan ikke palperes ved undersøkelse, og arter seg som sterke, akutte magesmerter, uten spesielle blodverdier.

Treitz' bånd har betydning i embryologien, da det representerer et fast «punkt» som krøstarmen dreier seg rund under fosterutviklingen.

Da båndet er svært tynt, kan det ofte ikke oppdages ved CT.

Ved en blødning i mage-tarmkanalen kan båndet bidra til å bestemme hvorvidt blødningen kommer fra de øvre (melena) eller nedre delene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg