Wada-test er en test som undersøker hvilke hjernehalvdeler som er ansvarlig for bestemte, viktige kognitive funksjoner før en hjerneoperasjon.

Faktaboks

Etymologi

Navn etter den japanske nevrologen John Atsushi Wada (f. 1924).

Utførelse

Under Wada-testen sprøytes en liten mengde bedøvelsesmiddel (et barbiturat) inn i en av blodårene som fører blod til hjernen. Bedøvelsen er kortvarig og setter en del av hjernen midlertidig ut av funksjon. Mens dette pågår, gjennomføres det tester som avklarer hvilke hjernefunksjoner som er satt ut av spill, og som det aktuelle hjerneområder dermed er ansvarlig for. Testene er av både kroppslige bevegelser, taleevne, hukommelse og språkforståelse. Testene utføres som regel av en spesialist i nevropsykologi. Formålet med Wada-testen er å avklare hvilke funksjoner som ligger i et bestemt område av hjernen. Dette er nyttig som ledd i planleggingen av ulike hjerneoperasjoner, spesielt epilepsikirurgi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg