SSE
Post 1 (voksenavdelingen) på Spesialsykethuset for epilepsi.
SSE
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Spesialsykehuset for epilepsi er landets eneste spesialsykehus for epilepsi og ble etablert i 1905. Sykehuset ligger i Sandvika i Bærum.

Faktaboks

Også kjent som

SSE, tidligere Statens senter for epilepsi

Virksomheten er underlagt Oslo universitetssykehus, et helseforetak som eies av det regionale helseforetaket Helse Sør-Øst, som har ansvar for spesialhelsetjenester i Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Telemark, Innlandet og Agder.

Sykehuset har ansvaret for utredning, behandling og rehabilitering av epilepsi, samt epilepsilignende anfall (PNES), ledsagende medisinske og psykososiale problemer. I tillegg har SSE ansvar for å vurdere pasienter for epilepsioperasjon og følge opp pasienter med vagusnervestimulator mot epilepsi.

Historikk

Sykehuset ble etablert i 1905 av diakonene som Statens senter for epilepsi (SSE), før virksomheten syv år senere, i 1912, ble flyttet til Bærum. Senteret har fra 1922 vært under statlig eierskap. Norges Røde Kors overleverte i 1954 en nybygget klinikk for barn til staten. Den nye klinikken hadde plass til omtrent 35 barn og lå på samme område som SSEs resterende virksomhet.

I 2001 ble sykehusreformen vedtatt. Vedtaket innebar at all eierskap av blant annet alle offentlige sykehus, ambulansetjenester, psykiatriske institusjoner og rusomsorg under spesialisthelsetjenesten, skulle overføres fra fylkeskommunene til staten fra 1. januar 2002. Som følge av vedtaket ble senteret underlagt det tidligere regionale helseforetaket Helse Sør og endret navn til Spesialsykehuset for epilepsi. Året etter, i 2003, ble Spesialsykehuset for epilepsi en del av Nevroklinikken på Rikshospitalet-Radiumhospitalet, før det fra 2009 er en del av Klinikk for kirurgi og nevrofag ved Oslo universitetssykehus HF. Spesialsykehuset har i senere tid blitt underlagt Avdeling for kompleks epilepsi – SSE.

I nyere tid er tre av sykehusets bygninger fra 1954 blitt fredet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg