Typisk utslett hos et spedbarn med acrodermatitis enteropathica
Typisk utslett hos et spedbarn med acrodermatitis enteropathica
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Acrodermatitis enteropathica er en sjelden, arvelig tilstand som skyldes svikt i tarmens opptak av sink, på grunn av en feil i genet SLC39A4. Sink er nødvendig for at en rekke enzymer i kroppen skal fungere normalt. En mildere variant av tilstanden kan sees ved sinkmangel av annen årsak, som malabsorbsjon og hos for tidlig fødte barn med lav fødselsvekt.

Faktaboks

Uttale
akrodermatˈitis enteropˈatika
Etymologi
Av gresk acro, ‘ytterst’, dermatitt, entero-
Også kjent som
Danbolts sykdom, Danbolt-Closs-syndrom, primær sinkmalabsorpsjonssyndrom, Brandts syndrom

Hudsymptomene viser seg i løpet av de første leveukene som et rødt, væskende utslett med små blemmer og vesikler på fingrene, tærne, ørene, nesen og rundt de naturlige kroppsåpningene. I tillegg faller håret av. Barnet mistrives, har diaré, dårlig allmenntilstand og manglende vektøkning

Diagnosen stilles ved bestemmelse av sink i blodserum. Dersom sykdommen ikke behandles, kan den være dødelig. Den kan imidlertid behandles effektivt ved at pasienten får økt sinktilskudd i kosten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg