Bulløs pemfigoid
DermNet New Zealand.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Blemme er et væskefylt hulrom på huden eller i en slimhinne. Hulrommet har ikke egen vegg. Betegnelsen bulla brukes når diameteren på blemmen er større enn 0,5–1 centimeter; mindre blemmer kalles vesikler.

Faktaboks

Også kjent som
bulla

Væsken i blemmen består av serøs væske (den flytende delen av blodserumet).

Blemmer oppstår ofte på grunn av friksjon, for eksempel skognag, men kan også oppstå ved forbrenning eller ved påvirkning av kjemiske stoffer på huden. Ved blemmesykdommer kan det opptre blemmer over hele kroppen, og også på slimhinnene i munnen og øynene.

Årsaker

Blemmer oppstår ved væskeopphopning (ødem) i overhuden, noe som sprenger overhudscellene fra hverandre. Ødemet kan være forårsaket av betennelsesreaksjoner i de ytre lagene av huden, for eksempel ved eksem eller ved infeksjoner i huden, slik som ved herpes.

En annen grunn til at det oppstår blemmer, er at overhudscellene mister festet i hverandre eller i underlaget, det vil si basalmembranen. En årsak til dette kan være at overhudscellene er skadet, for eksempel ved brann- eller frostskade, ved solskade eller ved friksjon (gnagsår).

Festestrukturen mellom overhudscellene kan også bli ødelagt på grunn av immunologiske reaksjoner i overhuden, som for eksempel ved blemmesykdommer.

Endelig kan blemmer skyldes en gruppe arvelige sykdommer som kommer av defekter i festestrukturene mellom overhudscellene og basalmembranen. Dette fører til at det lett oppstår blemmer i huden, særlig på hudområder som er utsatt for trykk og friksjon. Dette kalles epidermolyse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg