Herpes labialis
Forkjølelsessår på leppene (herpes labialis) er en svært vanlig sykdom som skyldes viruset herpes simplex. Det oppstår ofte vesikler i munnviken.
Av /Shutterstock.

Vesikkel er en liten blemme som skyldes en liten væskeansamling i overhuden eller rett under denne. Vesikler er opptil 0,5 centimeter i diameter. Væskeansamlinger som er større enn dette kalles blemme.

Faktaboks

Uttale
vesˈikkel
Etymologi
av vesicula

Vesikkel er også en betegnelse på en liten blære inni celler, som blant annet kan brukes til transport av signalstoffer inni cellene. Se vesikkel – cellebiologi.

Årsaker

En vesikkel oppstår ved at celler i overhuden sprenges fra hverandre som resultat av en sykdomsprosess, for eksempel en betennelsesreaksjon. Noen vesikler dannes ved at overhuden løsner fra lærhuden.

Sykdommer

Vesikler sees spesielt ved hudsykdommer som påvirker overhuden, som eksem, der vesikler er den karakteristiske hudforandringen (efflorescens). Vesikler kan også sees ved virusinfeksjoner i huden, for eksempel ved vannkopper og herpes.

Behandlingen av vesikler tar utgangspunkt i hvilken sykdom vesiklene er uttrykk for.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg