Bakterier dyrket på agarskål

Bakterier innen slekten Staphylococcus dyrket på mannitol saltagar.

Av /Wikimedia.

Agar er et geléaktig stoff som fremstilles fra visse rødalger, særlig Gelidium-arter som forekommer i Det indiske hav og Stillehavet.

Faktaboks

Etymologi
malayisk opprinnelse
Også kjent som

agar-agar, gelose, Japan-agar

Agar er nesten uten lukt og smak, det sveller i kaldt vann og er løselig i kokende vann. Er konsentrasjonen av agar i den vandige løsning stor nok, dannes det en gel ved avkjøling.

Agar består av to polysakkarider som kalles agarose og agorapektin.

Bruk

Agar-agar brukes til å dyrke bakterier på og ulike stoffer kan tilsettes for å fremme vekst av forskjellige bakterietyper. I medisinen brukes det som et mildt avføringsmiddel.

Næringsmiddelindustrien bruker agar som fortykningsmiddel eller stabilisator i mange produkter, for eksempel i spiseis, sauser, kompotter og fiskefarse. Som tilsetningsstoff i næringsmidler har agar kodenummer E406. I tillegg er agar et alternativ til gelatin, og brukes derfor av vegetarianere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Berit Breistrand

Hvordan brukes agar agar til rensing av tarmsystemet ?

svarte Georg Kjøll

Hei BeritBeklager litt sent respons, men hadde litt behov for assistanse for å finne svaret! Agar har en svak lakserende effekt i og med at det består av mye fiber. Når det kommer ned i tarmen, trekker det til seg vann slik at avføringen blir mykere. I tillegg økes avføringens masse, noe som stimulerer tarmveggen til økt bevegelse. Litt mer info finnes her: http://www.uptodate.com/contents/management-of-chronic-constipation-in-adults?source=search_result&search=bulk+forming+laxative&selectedTitle=1~150#H30890946Alt godt fra Georg

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg