agar

Artikkelstart

Agar er et geléaktig stoff som fremstilles fra visse rødalger, særlig Gelidium-arter som forekommer i Det indiske hav og Stillehavet.

Faktaboks

Etymologi
malayisk opprinnelse
Også kjent som

agar-agar, gelose, Japan-agar

Agar er nesten uten lukt og smak, det sveller i kaldt vann og er løselig i kokende vann. Er konsentrasjonen av agar i den vandige løsning stor nok, dannes det en gel ved avkjøling.

Bruk

Agar-agar brukes til å dyrke bakterier på og ulike stoffer kan tilsettes for å fremme vekst av forskjellige bakterietyper. I medisinen brukes det som et mildt avføringsmiddel.

Næringsmiddelindustrien bruker agar som fortykningsmiddel eller stabilisator i mange produkter, for eksempel i spiseis, sauser, kompotter og fiskefarse. Som tilsetningsstoff i næringsmidler har agar kodenummer E406.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Berit Breistrand

Hvordan brukes agar agar til rensing av tarmsystemet ?

svarte Georg Kjøll

Hei BeritBeklager litt sent respons, men hadde litt behov for assistanse for å finne svaret! Agar har en svak lakserende effekt i og med at det består av mye fiber. Når det kommer ned i tarmen, trekker det til seg vann slik at avføringen blir mykere. I tillegg økes avføringens masse, noe som stimulerer tarmveggen til økt bevegelse. Litt mer info finnes her: http://www.uptodate.com/contents/management-of-chronic-constipation-in-adults?source=search_result&search=bulk+forming+laxative&selectedTitle=1~150#H30890946Alt godt fra Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg