Agar, geléaktig stoff som fremstilles fra visse rødalger, særlig Gelidium-arter som forekommer i Det indiske hav og Stillehavet

Agar er nesten uten lukt og smak, det sveller i kaldt vann og er løselig i kokende vann. Er konsentrasjonen av agar i den vandige løsning stor nok, dannes det en gel ved avkjøling.

Agar-agar brukes til å dyrke bakterier på; ulike stoffer tilsettes for å fremme vekst av forskjellige bakterietyper. I medisinen brukes det som et mildt avføringsmiddel. Næringsmiddelindustrien bruker agar som fortykningsmiddel eller stabilisator i mange produkter, for eksempel i spiseis, sauser, kompotter og fiskefarse. Som tilsetningsstoff i næringsmidler har agar kodenummer E 406.

Foreslå endring

Kommentarer

8. januar 2014 skrev Berit Breistrand

Hvordan brukes agar agar til rensing av tarmsystemet ?

28. januar 2014 svarte Georg Kjøll

Hei Berit



Beklager litt sent respons, men hadde litt behov for assistanse for å finne svaret!



Agar har en svak lakserende effekt i og med at det består av mye fiber. Når det kommer ned i tarmen, trekker det til seg vann slik at avføringen blir mykere. I tillegg økes avføringens masse, noe som stimulerer tarmveggen til økt bevegelse. Litt mer info finnes her: http://www.uptodate.com/contents/management-of-chronic-constipation-in-adults?source=search_result&search=bulk+forming+laxative&selectedTitle=1~150#H30890946



Alt godt fra Georg

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.