Agar, geléaktig stoff som fremstilles fra visse rødalger, særlig Gelidium-arter som forekommer i Det indiske hav og Stillehavet

Agar er nesten uten lukt og smak, det sveller i kaldt vann og er løselig i kokende vann. Er konsentrasjonen av agar i den vandige løsning stor nok, dannes det en gel ved avkjøling.

Agar-agar brukes til å dyrke bakterier på; ulike stoffer tilsettes for å fremme vekst av forskjellige bakterietyper. I medisinen brukes det som et mildt avføringsmiddel. Næringsmiddelindustrien bruker agar som fortykningsmiddel eller stabilisator i mange produkter, for eksempel i spiseis, sauser, kompotter og fiskefarse. Som tilsetningsstoff i næringsmidler har agar kodenummer E 406.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

8. januar 2014 skrev Berit Breistrand

Hvordan brukes agar agar til rensing av tarmsystemet ?

28. januar 2014 svarte Georg Kjøll

Hei Berit



Beklager litt sent respons, men hadde litt behov for assistanse for å finne svaret!



Agar har en svak lakserende effekt i og med at det består av mye fiber. Når det kommer ned i tarmen, trekker det til seg vann slik at avføringen blir mykere. I tillegg økes avføringens masse, noe som stimulerer tarmveggen til økt bevegelse. Litt mer info finnes her: http://www.uptodate.com/contents/management-of-chronic-constipation-in-adults?source=search_result&search=bulk+forming+laxative&selectedTitle=1~150#H30890946



Alt godt fra Georg

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.