amøbedysenteri

Amøben Entamoeba histolytica sluker en rød blodcelle
Entamoeba histolytica forårsaker akutt tykktarmsinfeksjon.

Amøbedysenteri er en akutt tykktarmsinfeksjon med den encellede parasitten, amøben Entamoeba histolytica. Den er utbredt i subtropiske og tropiske områder med dårlige toalett- og kloakkforhold.

Faktaboks

Uttale
amøbedysenterˈi

Symptomer

Sykdomsbildet preges av diaré som ofte er blodig, moderat feber og nedsatt allmenntilstand. Symptomer og kliniske funn kan likne bildet man ser ved bakteriell tarminfeksjon. Fra tarmen kan amøbene gå til andre organer, oftest til leveren hvor de kan gi amøbe-leverabscess.

Diagnose

Diagnosen amøbedysenteri stilles ved å påvise amøber i avføring, eller i biopsi fra tarmen.

Behandling

Effektiv medikamentell behandling finnes. Det mest brukte middel er metronidazol. I tillegg gis et middel som utrydder amøbecystene.

Utbredelse

Amøbedysenteri er utbredt i mange tropiske og subtropiske u-land hvor den er et betydelig helseproblem. Sees en sjelden gang i Norge hos personer som er smittet i land hvor sykdommen er et helseproblem.

Forebygging

De viktigste reiseråd for å unngå amøbeinfeksjoner, i strøk der dette er vanlig, er å kun drikke flaskevann, unngå ukokte grønnsaker og uvasket salat og frukt, og å vaske hendene hyppig, spesielt etter toalettbesøk og før matlaging.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg