Amøbedysenteri, akutt tykktarmsinfeksjon med den encellede parasitten, amøben Entamoeba histolytica. Den er utbredt i subtropiske og tropiske områder med dårlige toalett- og kloakkforhold.

Sykdomsbildet preges av diaré som ofte er blodig, moderat feber og nedsatt allmenntilstand. Symptomer og kliniske funn kan likne bildet man ser ved bakteriell tarminfeksjon. Fra tarmen kan amøbene gå til andre organer, oftest til leveren hvor de kan gi amøbe-leverabscess.

Diagnosen amøbedysenteri stilles ved å påvise amøber i avføring, eller i biopsi fra tarmen.

Effektiv medikamentell behandling finnes.Det mest brukte middel er metronidazol. I tillegg gis et middel som utrydder amøbecystene.

Amøbedysenteri er utbredt i mange tropiske og subtropiske u-land hvor den er et betydelig helseproblem. Sees en sjelden gang i Norge hos personer som er smittet i land hvor sykdommen er et helseproblem.

De viktigste reiseråd for å unngå amøbeinfeksjoner (amøbiasis), i strøk der dette er vanlig, er å kun drikke flaskevann, unngå ukokte grønnsaker og uvasket salat og frukt, og å vaske hendene hyppig, spesielt etter toalettbesøk og før matlaging.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.