Malaria-parasitt
Malaria-parasitt (blå til høyre) trenger inn i blodcelle (rød til venstre). Bildet er tatt ved skanning med elektronmikroskop og fargelagt. Det lille bildet som er innfelt er sterkere forstørret.
National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIH.
Lisens: CC BY NC 2.0
Trypanosoma brucei
Illustrasjon av Trypanosoma brucei, en flagellat som forårsaker afrikansk sovesyke, omgitt av røde blodceller. Trypanosoma brucei gambiense og Trypanosoma brucei rhodesiense ser helt like ut, og begge overføres via bitt av tsetsefluer.
Av .

Protozoer er encellete parasitter uten nervesystem eller kretsløpsorganer. Protozoer har cellekjerne og er derfor den enkleste formen for dyreliv.

Faktaboks

Uttale
protozˈoer
Etymologi
av gresk protos, ‘først’, og zoon, ‘dyr’

Inndeling

Protozoer deles inn i fire klasser:

Inndelingen er basert på formeringsform og bevegelsesorganer. Selv om de fleste protozoene tilhører amøber og flagellater, kan infeksjon med både ciliater, coccidier og mikrosporider forekomme.

Klasse Bevegelsesorganeller Formeringsmåte
Amøber Pseudopodier Todeling
Ciliater Cilier Todeling
Flagellater Flageller Todeling
Sporozoer Ingen Schizogoni/sporogoni

Egenskaper og struktur

Størrelsen er mikroskopisk (fra én mikrometer til noen millimeter), men de er større enn bakterier. De mest avanserte protozoene kan skille ut stoffer, puste og ta opp i seg matpartikler. De beveger seg omtrent som maneter eller ved hjelp av piskebevegelser med en hale eller hårlignende utvekster kalt flageller. Noen lever som parasitter i større dyr hele eller deler av sin livssyklus.

Sykdom

En rekke protozoer kan gi sykdom i tarmkanalen eller kjønnsorganer og urinveiene.

Amøber

Selv om de fleste amøber er frittlevende, finnes mange som del av normalfloraen i tarmkanalen hos mennesker. Entamoeba histolytica kan invadere vev og fremkalle sykdommen amøbiasis. En sjelden gang kan frittlevende amøber få adgang til kroppen og forårsake sykdom.

Infusjonsdyr

De fleste infusjonsdyr (ciliater) er frittlevende og gir sjelden sykdom hos mennesker.

Flagellater

De vanligste flagellatene som gir infeksjon er:

Sporedyr

Koksidier er en stor gruppe protozoer. De viktigste sykdomsfremkallende artene er:

Mikrosporider er protozoer som lever inni celler som kan gi diaré eller sykdom i andre organer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg