Amøbiasis, fellesbetegnelse på sykdomstilstander som skyldes amøben Entamoeba histolytica. Amøbiasis er utbredt i mange tropiske og subtropiske utviklingsland. Man smittes enten direkte fra amøbeutskillere eller gjennom føde, ofte grønnsaker, som inneholder amøber.

Vanligste sykdomsmanifestasjon er tykktarmsbetennelse, som kan variere fra asymptomatisk infeksjon til akutt alvorlig tykktarmsbetennelse (amøbedysenteri), men flere andre sykdomstilstander både i og utenfor tykktarmen kan skyldes E. histolytica. Når amøben med blodet går utenfor tarmen, slår den seg oftest ned i leveren hvor det kan utvikles en og noen ganger flere abscesser.

Ved amøbiasis i tarmen må man påvise amøben i avføring eller tarmvegg for å stille diagnosen. Når det gjelder diagnostikk av amøbeinfeksjon i tarmen, er det et problem at hvileformen (cysten) av en annen amøbe som ikke gir sykdom (Entamoeba dispar), utseendemessig er identisk med E. histolytica. Det er derfor grunn til å tro at mange amøbiasis-diagnoser er blitt stilt feilaktig etter funn av apatogene amøber. Ved amøbeleverabscess har abscessinnholdet en karakteristisk farge som kan gi pekepinn om diagnosen.

Amøbiasis kan behandles effektivt med medikamenter. Det gjelder også ved leverabscess, der kirurgisk behandling meget sjeldent er aktuelt.

Verdens helseorganisasjon har beregnet at E. histolytica er ansvarlig for 100 000 dødsfall årlig i verden. Det er en viss risiko for å pådra seg amøbiasis ved opphold og reiser i land hvor sykdommen er utbredt. De viktigste reiseråd for å unngå amøbeinfeksjon er å kun drikke flaskevann, unngå ukokte grønnsaker og uvasket salat og frukt, og å vaske hendene hyppig, spesielt etter toalettbesøk og før matlaging.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.