Amøbiasis er en fellesbetegnelse på infeksjonssykdommer som skyldes amøben Entamoeba histolytica.

Faktaboks

Uttale
amøbˈiasis

Forekomst

Amøbiasis er utbredt i mange tropiske og subtropiske utviklingsland. Man smittes enten direkte fra amøbeutskillere eller gjennom føde, ofte grønnsaker, som inneholder amøber.

Verdens helseorganisasjon – WHO har beregnet at Entamoeba histolytica er ansvarlig for 100 000 dødsfall årlig i verden.

Sykdomsforløp

Sykdommen gir som regel tykktarmsbetennelse, som kan variere fra asymptomatisk infeksjon til akutt alvorlig tykktarmsbetennelse (amøbedysenteri), men flere andre sykdomstilstander både i og utenfor tykktarmen kan skyldes Entamoeba histolytica.

Når amøben går med blodet utenfor tarmen, slår den seg oftest ned i leveren, hvor det kan utvikles én eller flere byller.

Diagnostikk

Diagnosen stilles ved påvisning av amøben i avføring eller tarmvegg. Det er et diagnostisk problem at hvileformen (cysten) av en annen amøbe som ikke gir sykdom (Entamoeba dispar) er identisk med Entamoeba histolytica. Det er derfor grunn til å tro at mange tilfeller av amøbiasis er feildiagnostisert etter funn av amøber som ikke gir sykdom.

Ved amøbeleverabscess har innholdet i byllen en karakteristisk farge som kan gi pekepinn om diagnosen.

Behandling

Amøbiasis kan behandles effektivt med medikamenter. Det gjelder også ved leverabscess, der kirurgisk behandling svært sjeldent er aktuelt.

Forebygging

Det er en viss risiko for å pådra seg amøbiasis ved opphold og reiser i land hvor sykdommen er utbredt. De viktigste reiserådene for å unngå amøbeinfeksjon er å kun drikke flaskevann, unngå ukokte grønnsaker og uvasket salat og frukt, og å vaske hendene hyppig, spesielt etter toalettbesøk og før matlaging.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg