amøbiasis

Artikkelstart

Amøbiasis er en fellesbetegnelse på sykdomstilstander som skyldes amøben Entamoeba histolytica. Amøbiasis er utbredt i mange tropiske og subtropiske utviklingsland. Man smittes enten direkte fra amøbeutskillere eller gjennom føde, ofte grønnsaker, som inneholder amøber.

Faktaboks

Uttale
amøbˈiasis

Vanligste sykdomsmanifestasjon er tykktarmsbetennelse, som kan variere fra asymptomatisk infeksjon til akutt alvorlig tykktarmsbetennelse (amøbedysenteri), men flere andre sykdomstilstander både i og utenfor tykktarmen kan skyldes Entamoeba histolytica. Når amøben med blodet går utenfor tarmen, slår den seg oftest ned i leveren, hvor det kan utvikles en abscess og noen ganger flere abscesser.

Diagnostikk

Ved amøbiasis i tarmen må man påvise amøben i avføring eller tarmvegg for å stille diagnosen. Når det gjelder diagnostikk av amøbeinfeksjon i tarmen, er det et problem at hvileformen (cysten) av en annen amøbe som ikke gir sykdom (Entamoeba dispar), utseendemessig er identisk med Entamoeba histolytica. Det er derfor grunn til å tro at mange amøbiasis-diagnoser er blitt stilt feilaktig etter funn av apatogene amøber. Ved amøbeleverabscess har abscessinnholdet en karakteristisk farge som kan gi pekepinn om diagnosen.

Behandling

Amøbiasis kan behandles effektivt med medikamenter. Det gjelder også ved leverabscess, der kirurgisk behandling meget sjeldent er aktuelt.

Verdens helseorganisasjon har beregnet at Entamoeba histolytica er ansvarlig for 100 000 dødsfall årlig i verden. Det er en viss risiko for å pådra seg amøbiasis ved opphold og reiser i land hvor sykdommen er utbredt. De viktigste reiseråd for å unngå amøbeinfeksjon er å kun drikke flaskevann, unngå ukokte grønnsaker og uvasket salat og frukt, og å vaske hendene hyppig, spesielt etter toalettbesøk og før matlaging.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg