Angiodysplasi er en tilstand hvor blodårene i veggene i fordøyelseskanalen er misdannede. Det danner seg små nøster med blodårer som kan ligge helt overflatisk i veggen, og disse små blodårene kan blø. De kan oppstå i hele fordøyelseskanalen, men sees oftest i magesekken, tynntarmen og tykktarmen.

Faktaboks

Uttale
angiodysplasˈi

Årsaken til denne tilstanden er ukjent, men den inngår i enkelte arvelige syndromer. Det er typisk å se en uregelmessig og periodevis sivblødning som over tid kan gjøre pasienten blodfattig. Det er vanligvis ingen dramatiske blødningepisoder.

Diagnosen stilles ved endoskopisk undersøkelse, eller med kapselundersøkelse av tynntarmen. Samtidig som man gjør denne undersøkelsen kan også karnøstene behandles med en varmesonde, eventuelt laser, slik at karnøstet ødelegges. Angiodysplasiene kan imidlertid være tallrike, og kommer ofte tilbake. I alvorlige tilfeller kan man bli nødt til å fjerne deler av tarmen kirurgisk for å få bukt med blødningsproblemet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg