Nevroser er et historisk psykiatrisk begrep som først ble brukt på 1800-tallet, introdusert av professor i medisin William Cullen (1710-1790), for å beskrive lidelser knyttet til forstyrrelser i nervesystemet. Det ble senere brukt som en fellesbetegnelse for en rekke former for psykiske lidelser som er forbundet med subjektive plagsomme symptomer uten brist i virkelighetsoppfatning (psykose).

Faktaboks

Uttale
nevrˈoser
Etymologi
av nevro- og gresk -osis, ‘tilstand, sykdom’

Historisk kontekst

William Cullen, som først introduserte begrepet «nevroser», brukte det til å forklare lidelser som ikke hadde en klar årsak eller patologi. Han tillagte forstyrrelser i «nervøs energi» som forklaringen på nevroser. På den tiden klassifiserte han lidelser som i dag kan forståes som nevrologiske, psykosomatiske, angstlidelser og psykoselidelser, som «nevroser». Begrepet ble videre utviklet og brukt av Philippe Pinel (1745-1826), fransk lege og psykiater, som tillagte «nevroser» et moralsk aspekt. «Nevroser» ble senere popularisert av Sigmund Freud (1856-1939) som hevdet at nevroser stammer fra ubevisste konflikter, ofte knyttet til erfaringer i barndommen og seksuelle drifter.

Freud skilte mellom nevroseformer som var avgrenset i tid (symptomnevroser), og nevroseformer som var mer permanent til stede (karakternevroser). Det sistnevnte preget personens tanker, følelser og væremåte.

Tidligere var «nevroser» navnet på en gruppe diagnoser. I dag er disse erstattet av mer presise termer og betegnelsen nevroser brukes mindre, reflektert i fraværet av begrepet «nevroser» i anerkjente diagnostiske manualer slik som DSM og ICD. «Nevroser» brukes følgelig i større grad som en del av en historisk kontekst, litteratur, eller populærpsykologi.

I moderne klassifikasjon er begrepet forlatt og i stedet erstattet av rent beskrivende termer, slik som

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg