Apraksi er forstyrrelse av evnen til å utføre viljestyrte, målrettede bevegelser selv om det ikke foreligger sykdom eller skade i de musklene eller de leddene som skal brukes. Apraksi skyldes vanligvis en skade eller sykdom i den fremre delen av hjernebarken, pannelappen, eller litt lengre bak i sensoriske områder i hjernen, isselappen. Eksempel på sykdommer som kan gi apraksi kan være hjerneslag, hjernesvulst eller demenssykdommer.

Faktaboks

Uttale
apraksˈi
Etymologi
av gresk a-, ‘uten’, og gresk prassein, ‘utføre’

Apraksi fører til at personen får problemer med å gjennomføre praktiske oppgaver, slik som for eksempel å pusse tennene med en tannbørste eller skrive på et ark med en penn. Dette er eksempler på apraksi som rammer allerede innlærte handlinger og bevegelser, men apraksi kan også ramme nylæring av bevegelser, slik at det å lære og utføre nye praktiske oppgaver blir vanskelig (ideomotorisk apraksi).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg