Artemisinin, antimalariamiddel basert på virkestoffer i søtmalurt, Artemisia annua. Artemisinin og derivater av dette stoffet er brukt som malariamedisin i Kina i århundrer. Midlene er introdusert internasjonalt de siste ti år, og representerer den viktigste nyhet i malariabehandlingen i perioden.

Artemisininderivater dreper malariaparasitter raskere enn andre medikamenter, og svært få bivirkninger er rapportert ved bruk. Artemisininderivater brukes særlig til behandling av falciparummalaria. Til pasienter som trenger parenteralbehandling er artesunat det beste middel. Til falciparumpasienter som kan behandles med peroral medikasjon, er et artemisininderivat kombinert med et annet malariamiddel den anbefalte behandling internasjonalt og i Norge. Artemisinderivater skal ikke brukes som forebyggende medisin mot malaria.

I Norge har vi ingen artimisininderivater registrert, men medikamentene må skaffes på registreringsfritak. Og alle sykehus, som kan risikere å motta malariapasienter, er oppfordret til å ha artesunat i beredskap til behandling av svært dårlige pasienter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.