artemisinin

Artemisinin er et legemiddel mot malaria basert på virkestoffer i søtmalurt, Artemisia annua. Artemisinin og derivater av dette stoffet er brukt som malariamedisin i Kina i århundrer. Midlene er introdusert internasjonalt de siste ti årene, og representerer den viktigste nyhet i malariabehandlingen i perioden.

Faktaboks

Også kjent som
kin. Qinghaosu

Artemisininderivater dreper malariaparasitter raskere enn andre medikamenter, og svært få bivirkninger er rapportert ved bruk. De brukes særlig til behandling av falciparummalaria. Til pasienter som trenger parenteralbehandling er artesunat det beste middel. Til falciparumpasienter som kan behandles med peroral medikasjon, er et artemisininderivat kombinert med et annet malariamiddel den anbefalte behandling internasjonalt og i Norge. Artemisinderivater skal ikke brukes som forebyggende medisin mot malaria.

I Norge har vi ingen artimisininderivater registrert, men medikamentene må skaffes på registreringsfritak. Og alle sykehus som kan risikere å motta malariapasienter, er oppfordret til å ha artesunat i beredskap til behandling av svært dårlige pasienter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg