Antimalariamidler er legemidler mot malaria. Noen brukes enten til forebygging eller til behandling, mens andre har begge bruksområder.

Artemisinin

Derivater av artemisinin brukes kun til behandling. Artesunat brukes til parenteral behandling av pasienter alvorlig syke med malaria som skyldes Plasmodium falciparum.

Atovakvon

Atovakvon brukes sammen med proguanil i kombinasjonstabletter. Tablettene brukes både forebyggende og som behandling. Den viktigste indikasjonen er forebygging av Plasmodium falciparum, hvilket er særlig aktuelt for reisende til Afrika. Tablettene må tas daglig. Det er få alvorlige bivirkninger knyttet til medisinen. Atovakvon/proguanil er et alternativ ved behandling av falciparum-malaria dersom tablettbehandling anses å være tilstrekkelig.

Doksysyklin

Doksysyklin er et antibiotikum som også virker mot plasmodier. Det brukes i begrenset grad som forebyggende medisin for reisende til falciparum-områder, og er et alternativ til atovakvon/proguanil og meflokin. Doksysyklin i kombinasjon med kinin eller artemisinin brukes også i noen grad til behandling av alvorlig syke falciparumpasienter.

Kinin

Kinin er et gammelt malariamiddelet er fortsatt effektivt og kan brukes til parenteral behandling av alvorlig syke pasienter med falciparum-malaria, og er et alternativ til artesunat, som er det foretrukne medikamentet til slike pasienter.

Klorokin/hydroksyklorokin

Klorokin kan brukes som medikamentell forebygging av de mindre alvorlige formene for malaria, dersom slik forebyggende behandling er ønskelig. Hydroksyklorokin er det registrerte preparatet og må tas daglig. Det er trygt for gravide. Dette er også hovedmedikamentet for behandling av godartet malaria. Som regel må behandlingen suppleres med primakin for å utrydde parasittene i leveren.

Meflokin

Meflokin brukes forebyggende med samme indikasjon som atovakvon/proguanil, og er først og fremst indisert for reisende til Afrika sør for Sahara. Tablettene tas en gang i uka, er betydelig rimeligere enn atovakvon/proguanil, men enkelte pasienter som bruker meflokin får ubehagelige bivirkninger. Meflokin kan også brukes som behandling av falciparummalaria dersom pasientene ikke er dramatisk dårlige. Da må man bruke kinin eller helst artesunat parenteralt.

Primakin

Primakin er et gammelt malariamiddel som brukes i behandling til utrydding av parasitter som ligger i dvale i leveren (hypnozoitter) ved infeksjoner med Plasmodium vivax og P. ovale. Uten primakinbehandling vil pasientene ofte få tilbakefall etter klorokinbehandling, da klorokin kun utrydder parasittene i blod.

Proguanil

Proguanil brukes i dag kun i tablettkombinasjon med atovakvon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg