antimalariamidler

Antimalariamidler, legemidler mot malaria. Noen brukes enten til profylakse eller til behandling, mens andre har begge bruksområder. Her gis en summarisk, alfabetisk oversikt over midler som er i bruk i Norge.

Artemisinin

Derivater av artemisinin brukes kun til behandling. Vi bruker derivatet artesunat til parenteral behandling av alvorlig syke falciparumpasienter, og vi bruker et artemisininderivat kombinert med et annet malariamiddel når tablettbehandling anses tilstrekkelig.

Atovakvon

Atovakvon brukes sammen med proguanil i kombinasjonstabletter. Tablettene brukes både til profylakse og behandling. Den viktigste indikasjonen er medikamentell profylakse mot Plasmodium falciparum, hvilket er særlig aktuelt for reisende til Afrika. Tablettene, som da må tas daglig, har få alvorlige bivirkninger. Atovakvon/proguanil er et alternativ ved behandling av falciparum-malaria dersom tablettbehandling anses å være tilstrekkelig.

Doksycyklin

Dette antibakterielle middelet har også effekt på plasmodier. Det brukes i begrenset grad som profylakse for reisende til falciparum-områder, og er et alternativ til atovakvon/proguanil og meflokin. Doksycyklin i kombinasjon med kinin eller artemisinin brukes også i noen grad til behandling av alvorlig syke falciparumpasienter.

Kinin

Dette gamle malariamiddelet er fortsatt effektivt og kan brukes til parenteral behandling av alvorlig syke pasienter med falciparum-malaria, og er et alternativ til artesunat, som er det foretrukne medikamentet til slike pasienter.

Klorokinfosfat/hydroksyklorokin

Kan brukes som medikamentell profylakse mot de godartede former for malaria, dersom slik profylakse er indisert. Hydroksyklorokin, som er det registrerte preparat, må tas daglig, og kan uten risiko tas av gravide. Dette er også hovedmedikamentet for behandling av godartet malaria. Som regel må behandlingen suppleres med primakin for å utrydde parasittene i leveren.

Meflokin

Brukes profylaktisk med samme indikasjon som atovakvon/proguanil, og er først og fremst indisert for reisende til Afrika sør for Sahara. Tablettene tas en gang i uka, er betydelig rimeligere enn atovakvon/proguanil, men enkelte pasienter som bruker meflokin får ubehagelige bivirkninger. Meflokin kan også brukes som behandling av falciparum-malaria dersom pasientene ikke er dramatisk dårlige. Da må man bruke kinin eller helst artesunat parenteralt.

Primakin

Dette er et gammelt malariamiddel som i dag brukes kun i behandlingsmessig øyemed, og da til utrydding av parasitter som ligger i dvale i leveren (hypnozoitter) ved infeksjoner med P. vivax og P. ovale. Uten primakinbehandling vil pasientene ofte få tilbakefall etter klorokinbehandling, da klorokin kun utrydder parasittene i blod.

Proguanil

Middelet brukes i dag kun i tablettkombinasjon med atovakvon. Som anført under atovakvon, brukes denne kombinasjonen både som profylakse og behandling.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg